Hlavní obsah

Parkování vyjde v Praze dráž než ve Vídni

Novinky, tov, ivi

Placených parkovacích zón v Praze přibývá a zavádět je chtějí další městské části. Hodina parkování v nových modrých zónách na Praze 5 a 6 vychází vzhledem ke kupní síle dráž než placené stání třeba ve Vídni či Berlíně. V Bratislavě jsou ceny podobné české metropoli, ukázalo srovnání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na území Prahy 5 a 6 začaly od 24. srpna platit parkovací zóny. Praha 5 v souvislosti s jejich zavedením snížila na části svého území nejvyšší povolenou rychlost na 30 kilometrů za hodinu, která se týká například Smíchova.

Článek

Hodina stání v nově zřízených modrých zónách Prahy 5 a 6 vyjde návštěvníky podle vzdálenosti stanic metra na 40 nebo 60 korun a zaplatit jde jen přes mobil.

V rakouské metropoli Vídni krátkodobé parkování řeší pomocí parkovacích lístků pěti barev, které je možné koupit například v trafice. S růžovým je možné stát do 15 minut zdarma, půl hodina stojí euro (27 korun), za hodinu se platí dvě eura (54 korun). V Berlíně se ceny krátkodobého parkování za hodinu pohybují mezi jedním a čtyřmi eury (27 - 108 korun).

Jenže zatímco v Česku je průměrná mzda 27 297 korun, Němci a Rakušané podle statistik vydělávají měsíčně v průměru kolem 2 700 eur (72 900 korun), tedy téměř trojnásobek. V přepočtu ke kupní síle je tak parkování vyjde levněji.

Ceny krátkodobého parkování ve Vídni
Do 15 minutzdarma
0,5 hodiny1 euro - 27 Kč
1 hodina2 eura - 54 Kč
1,5 hodiny3 eura - 81 Kč
2 hodiny4 eura - 108 Kč
Zdroj: www.wien.gv.at

Placené zóny v Praze vyrůstají jak houby po dešti a z centra se rozpínají na stále větší území města. V srpnu začaly platit na Praze 5 a 6, v září rozšířily na Praze 3 o Jarov a jejich zavedení připravují i na Praze 8.

Městské části se rozšiřováním zón snaží chránit parkovací místa pro místní, kteří si ale musí zaplatit parkovací kartu.

Například na Praze 5 a 6 rezidenti platí za první vůz 1200 korun ročně, pokud ale budou chtít parkovat pouze v okolí svého bydliště, bude to 600 korun. Senioři platí 360 korun. Druhé auto jednoho majitele vyjde desetkrát dráž, úředníci tak radí ho převést na jiného rodinného příslušníka.

Zóny čelí kritice

Rozšiřování placených zón vyvolalo velkou diskuzi. Kritizují je nejen ti, kteří sem dojíždějí pracovat. I někteří rezidenti upozorňují na to, že musí platit za kartu a přitom stejně nemají garantované volné místo.

Kolik konkrétně platí za parkování návštěvníci?

„V rámci Prahy 6 jsou cenová pásma v modrých zónách (tj. rezidenčních) 60 a 40 korun, ve fialových (tj. smíšených) 40 a 20 korun za hodinu. Cena je závislá na vzdálenosti od místních stanic metra. U lokalit situovaných v docházkové vzdálenosti stanic metra je tak cena za parkování vyšší,” řekl Novinkám mluvčí městské části Martin Churavý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde jsou a budou v Praze zóny placeného státní

V modré zóně je možnost parkovat maximálně po dobu 3 hodin, ve fialové až po dobu 24 hodin.

„Za stání v modré zóně lze platit výhradně prostřednictvím virtuální aplikace parkovací hodiny. Ve fialové zóně je potom možné platit rovněž prostřednictvím speciálních parkovacích automatů,” dodal Churavý.

Při parkování v modré zóně se tak řidič neobejde bez chytrého telefonu, datového připojení a propojení mobilu s platební kartou.

Koruna za minutu

Například na Praze 1,2 nebo 7 si řidiči nerezidentni mohou na úřadě koupit jednorázovou dvouhodinovou parkovací kartu za 120 korun, cena parkování tedy vychází na korunu za minutu.

Zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 7 a většinu Prahy 3. Řidiči loni v zónách placeného stání v Praze zaplatili za parkování 330 miliónů korun. Zdroj: ČTK

Ceny u parkovacích automatů se i například v rámci Prahy 1 liší podle místa, například parkovací automaty na Václavském náměstí účtují ve všední den 40 korun na hodinu, upřesnila pro Novinky mluvčí Veronika Blažková.

Na Praze 2 ve Slezské ulici stojí hodina parkování 30 korun. Na Jarově na Praze 3 jde nově nejlevněji parkovat ve smíšené fialové zóně za hodinu od 15 korun.

V Praze mají řidiči samozřejmě i další možnosti parkování, jako jsou komerční parkovací domy, obchodní centra nebo odstavná parkoviště - kterých je ale málo.

Bratislava srovnatelná

Sousední Slovensko je na tom z tohoto pohledu podobně a proti Rakušanům či Němcům si musí řidiči v hlavním městě sáhnout hlouběji do kapsy.

V centru Bratislavy je možné na povrchu zaplatit parkovné v automatu nebo formou SMS zprávy. V automatu zaplatíte za hodinu parkování 1,20 eura (32 Kč) a formou SMS za 90 minut 1,80 eura (48,60 Kč) nebo za 8 hodin 8 eur (216 Kč).

V podzemním parkovišti u historické budovy Slovenského národního divadla zaplatí motorista za hodinu parkování 3,70 eura (100 Kč) a za každou další započatou hodinu tři eura (80 Kč). O víkendu se zde platí 2,50 eura (67 Kč) na hodinu.

Na parkovišti u Dunaje zaplatí motorista 1,50 eura (40 Kč) za každou hodinu parkování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám