Hlavní obsah

Papír a razítka vedou, datové schránky lidi nenadchly

Právo, Jindřich Ginter

V Česku se stále papíruje, razítkuje a kolkuje o sto šest. Datové schránky pro občany totiž zatím ani po čtyřech letech, kdy si je lze zřídit, byrokracii příliš neodlehčily. Lidé se do nich nehrnou a navíc, jak se ukazuje, úředníci mnohdy existenci datové schránky ignorují a stejně věc pošlou postaru.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Datovou schránku si dosud podle České pošty zřídilo jen necelých padesát tisíc fyzických osob (spotřebitelů) a 65 tisíc podnikajících fyzických osob. Pro živnostníky je od letoška datová schránka povinností při předkládání přehledů o příjmech a výdajích na sociálce. Pro nepodnikající občany ale povinné nejsou.

Posílají postaru

„Zájem fyzických osob o zřízení datové schránky ale postupně roste,“ sdělil Právu bez bližšího upřesnění mluvčí pošty Ivo Mravinac. Jenže do využívání datových schránek místo tradiční obsílky se ale očividně nehrnou ani úředníci.

Právo se setkalo například s tím, že řidič byl obesílán kvůli pokutě od dopravní policie, měl zřízenou datovou schránku, ale předvolání a upomínky mu chodily klasicky poštou. Na otázku, proč si úředníci neověřili, zda má datovou schránku, Mravinac opět bez konkretizace sdělil, že „úředníci mají k dispozici standardní nástroje pro ověření, zda má daná osoba datovou schránku, či nikoliv“.

Exekuční výzva nedorazila

Rozdílné zkušenosti lidí se spolehlivostí schránek a poznatky, že někdy přijde úřední věc poštou navzdory zřízení datové schránky, se promítají i na internetových diskusních fórech.

„Máme s mužem datovou schránku oba, a když jsme vyřizovali stavební povolení, tak nám do ní chodilo všecko,“ popisuje jedna z uživatelek.

„Oznámení o tom, že se mi vyrábí sKarta, mi ale přišlo normálně dopisem, takže datová schránka funguje sice bez problémů, ale taky to do ní někdo musí poslat, že,“ dodala uživatelka rodinného portálu.

Kromě pozitivních referencí lze zaznamenat i jednotlivé stížnosti. Potíž je v tom, že když korespondence nedorazí, byť je to v celkovém objemu odeslaných zpráv zanedbatelné procento, tak v jednotlivých případech to může mít pro příjemce fatální důsledky. Například, že prošvihne lhůty v hrozící exekuci.

„Zřídila jsem si datovou schránku, aby mi nic neuniklo, a podstatný dopis do ní stejně zjevně nepřišel. Až náhodou a se zpožděním jsem totiž zjistila, že nám exekutor obstavil byt kvůli zapomenuté složence,“ popisuje další z uživatelek.

Reklama

Související témata:

Související články

České poště nefungovaly internetové stránky

Internetové stránky České pošty v úterý mezi šestou a desátou hodinou ráno nefungovaly. Lidé dočasně nemohli sledovat pohyb zásilek. O útok hackerů se podle...

Výběr článků

Načítám