Hlavní obsah

Panelů na střechách jako hub po dešti

Právo, Martin Procházka

Počet domácností, které si na střechu nechají nainstalovat fotovoltaické panely, rychle roste.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za první tři čtvrtletí letošního roku přesáhl nově nainstalovaný výkon instalací se státní podporou Nová zelená úsporám šest megawattů (MW), což je dvakrát více než v minulém roce. Proplaceno bylo přes 1500 žádostí.

Stát letos podle Lucie Früblingové, mluvčí Státního fondu životního prostředí, který dotace proplácí, vyplatil domácnostem zatím téměř 139 milionů korun.

„Průměrná výše podpory se v oblasti fotovoltaických systémů pohybuje kolem 85 tisíc Kč,“ řekla Právu Früblingová.

„Rostoucí trend výroby čisté elektřiny ze slunce jsme očekávali. Potvrzuje se tím zájem českých domácností o získání částečné energetické nezávislosti,“ uvedla výkonná ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Zájem je jak o takzvané hybridní solární elektrárny, které tvoří systém fotovoltaických panelů doplněných o baterie, tak o fotovoltaiku na střeše. Nejvíce meziročně vzrostl zájem o systémy s akumulací a celkovou využitelnou výrobou nad 4000 kilowattů ročně, a to z 28 v roce 2017 na dosavadních 445 letos.

V rámci programu Nová zelená úsporám mohou domácnosti získat podporu na pořízení střešní solární elektrárny i baterie. Na systémy pro ohřev vody lze získat podporu od 35 tisíc korun, na systémy s akumulací elektřiny do baterií je podpora až 150 tisíc korun.

Významné zvýšení zájmu o střešní fotovoltaiku zaznamenal největší dodavatel elektřiny ČEZ.

„Trhu jednoznačně pomohlo rozšíření podpory v Nové zelené úsporám. Zájem zákazníků je veliký, instalovali jsme letos několik set fotovoltaických elektráren, hodně z nich s bateriovými systémy, o které je oproti loňskému roku mezi zákazníky také větší zájem,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Lidé mohou podle Früblingové o dotace žádat až do konce roku 2021. „Peněz je v programu stále dostatek, takže žadatelé se určitě nemusí obávat, že by se na ně peníze nedostaly. Program je financován z výnosů prodeje emisních povolenek, a proto se celková alokace programu neustále vyvíjí,“ dodala.

Potenciál až 39 gigawattů

Podle konzultační společnosti EGÚ Brno dosahuje v České republice potenciál instalovaného výkonu ve fotovoltaice až 39 gigawattů. Zahrnuje instalace solárních panelů na střechách a fasádách i výstavbu projektů fotovoltaických elektráren na brownfieldech. V absolutní hodnotě může jít až o 2,2 milionu solárních systémů do 10 kilowattů na střechách a další tisíce větších instalací.

V rámci ekonomického potenciálu lze podle propočtů studie počítat s růstem instalovaného výkonu solárních elektráren na 3,5 gigawattu v roce 2030 a 5,5 gigawattu v roce 2040.

EGÚ Brno počítá s dalším poklesem ceny instalací. Do roku 2030 půjde podle nich o pokles o přibližně 20 procent a do roku 2040 se ceny sníží zhruba o čtvrtinu.

Výběr článků

Načítám