Hlavní obsah

Panasonic investuje sedm miliard do americké továrny Tesly na solární panely

Novinky, tov

Japonský Panasonic investuje přes 30 miliard jenů (6,6 miliardy korun) do nové továrny americké firmy Tesla v Buffalu ve státě New York. S výrobcem elektromobilů miliardáře Elona Muska tu bude spolupracovat při produkci solárních článků a modulů, informovala v úterý agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Logo společnosti Tesla a baterie Panasonic na ilustračním snímku

Článek

Panasonic tak dál posiluje investice do nových oborů, aby snížil svou závislost na tradiční spotřebitelské elektronice.

Výroba v nové továrně v Buffalu by měla začít v létě příštího roku. Plán je součástí partnerství v oblasti solární energetiky, které firmy oznámily na podzim. Tesla uvedla, že v Bufallu vznikne více než 1 400 nových pracovních míst.

Japonská firma už dodává Američanům baterie do chystaného elektromobilu Model 3, prvního masově vyráběného auta Tesly. Panasonic je exkluzivním dodavatelem baterií do vozů Model S a Model X. Firmy společně stavějí velkou továrnu na lithium-iontové baterie v Nevadě.

Televize a ledničky nevydělávají

Panasonic se i prostřednictvím spolupráce s Teslou odklání od tradiční výroby spotřební elektroniky, která nepřináší vysoké zisky. Naopak před několika lety dostala firmu do ztráty. Jako jedno z krizových opatření tehdy Panasonic nařídil zaměstnancům nakupovat výrobky vlastní značky.

Ceny na trhu elektroniky totiž sráží velká konkurence dalších japonských značek jako Sony, jihokorejského Samsungu nebo firem z Číny. Nově se Panasonic zaměřuje na výrobu automobilových součástek a další obory podnikání pro firemní klientelu.

Firma má výrobní závody i v Česku. V Plzni a Pardubicích vyrábí televizory nebo autorádia.

Reklama

Související články

Tesla ukončí bezplatné dobíjecí stanice

Noví majitelé elektroaut Tesla už nebudou mít bezplatné dobíjení svých automobilů. Firma u automobilů objednaných v roce 2017 pouze zdarma přidá každý rok...

Výběr článků

Načítám