Hlavní obsah

Padl další německý zásilkový obchod

Právo, Monika Ginterová

Další významný zásilkový obchod končí, a to nejen v Česku, ale i dalších evropských zemích. Německý Schäfer Boutique, specializovaný na luxusní bytové doplňky, si přitom jen v Česku za deset let existence získal více než čtvrtmiliónu stálých zákazníků. Ke konci roku však definitivně zavírá.

Článek

V dosud doznívající atmosféře krachu německého zásilkového obchodu Quelle nyní zákazníkům přestaly chodit katalogy od dalšího německého obchodu -  Schäfer Boutique, který nabízel sice drahé, ale často svým provedením výjimečné zboží pro byt a zahradu. „Zásilkový prodej Schäfer Boutique skutečně ke konci roku končí,“ potvrdila spolumajitelka české pobočky SSI Schäfer Shop Monika Valerie Javorková.

Výroba pro průmysl zůstává

Podle ní nejde o nečekaných krach, ale o řízenou likvidaci či výraznou redukci evropských poboček pouze zásilkového obchodu. „Zásilkový obchod je jen jednou z mnoha aktivit naší centrály. Německá mateřská firma Schäfer Shop holding je především velkým dodavatelem kovových přířezů pro průmysl,“ uvedla Javorková. České vedení sice projevilo snahu o převzetí tuzemského zastoupení, ale ukázalo se, že by si to vyžádalo příliš velké investice. V těchto dnech se vyprodávají poslední zásoby.

„Ukončení zásilkové části se dalších aktivit Schäfer Shop holding nedotkne, a to ani v Česku, kde dále fungují továrny na výrobu paletových regálů v Hranicích na Moravě, těžkých svařenců v Praze Radotíně a pivních sudů v Ledči nad Sázavou,“ ubezpečila Javorková.

Na Západě už jen pro firmy

Zavření zásilkového obchodu v Česku podle Javorkové „nesouvisí s tím, že by Schäfer Shop vykazoval špatné výsledky, a to ani v období recese.“ Centrála i tuzemské zastoupení však důrazně odmítají jakékoliv konkrétní ekonomické údaje zveřejnit.

Podle Javorkové zatím zásilkový obchod zůstává v omezené míře fungovat v Německu, Rakousku a Švýcarsku; ovšem již ne pro koncové spotřebitele, ale výhradně jen v obchodu mezi firmami. Jde tedy o vybavení pro dílny, sklady, terasy a kanceláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám