Hlavní obsah

Oslabení koruny podle analytiků zafungovalo

Praha
Aktualizováno

Listopadová intervence České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se v prosinci podle analytiků promítla do vysokého růstu vývozu i dovozu. Jak informoval Český statistický úřad, export tuzemských firem meziročně stoupl o 18,3 procenta a import o 16,8 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Za více než 18procentním meziročním přírůstkem exportu stálo z více než poloviny oslabení koruny, druhá polovina je spojena s lepšími výkony reálné ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Exportérům se podle něj v prosinci vrátily podmínky naposledy viděné začátkem roku 2012. Silný růst poptávky se koncentroval zejména do strojů a dopravních prostředků, které jsou silnou parketou českých vývozců.

Srovnání se slabým obdobím

Relativně vysoká čísla růstu vývozu a dovozu v posledním měsíci loňského roku jsou dána především nízkou srovnávací základnou, upozornil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

„Prosinec 2012 byl z pohledu zahraničního obchodu v daném roce nejslabší, ale pozitivně se také projevila intervence ČNB,“ dodal. Aktuální dobrá prosincová čísla táhl opět automobilový průmysl a také elektrické spotřebiče spolu s telekomunikačními zařízeními.

Také podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta byla silná prosincová čísla ovlivněna slabým předloňským prosincem a rovněž skokovým oslabením koruny z počátku listopadu. V eurovém vyjádření vývoz v prosinci vzrostl jen o 8,4 procenta a dovoz o sedm procent, uvedl Novák.

S optimismem opatrně

Analytik Petr Dufek z ČSOB se domnívá, že na hodnocení vlivu devalvace na zahraniční obchod je ještě hodně brzy. Jedna věc je, že se při přepočtu eurových a dolarových faktur zvýšila hodnota vývozu a dovozu. Ale to je pouze účetní či statistická záležitost. „Podstatné bude, jestli tuzemské firmy získávají nové zakázky díky slabší koruně. A to podle mého názoru ještě vidět není,“ uvedl Dufek.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit intervence v krátkodobém pohledu zahraničnímu obchodu pomohly, ale větší vliv než intervence měla v prosinci nízká srovnávací základna. „V prosinci 2012 zahraniční obchod prudce zabrzdil. Proto dosáhnout takto vysokého výsledku nebylo až tak obtížné,“ vysvětlil Kozub s tím, že oba vlivy se nicméně vzájemně spojily a vytvořily velmi pozitivní výsledek.

Export rostl hlavně díky vývozu automobilů a dopravních prostředků. V prosinci se vyplatilo vyvážet, protože podniky mohly buď inkasovat více za stejnou cenu v eurech, nebo svou cenu snížit. To zásadním způsobem přispělo k růstu exportu.

„Toto jsou ale stále jen krátkodobé efekty. Zatím nemáme v ruce žádné výsledky, které by naznačily dlouhodobý vývoj,“ uvedl Kozub s tím, že bude potřeba sledovat i data ze začátku roku, která napoví, jak působí intervence v delším horizontu.

„V korunovém vyjádření je vidět rychlý nárůst, ale na hodnocení toho, zda to reálně pomáhá zvyšovat objem exportu, je ještě příliš brzy, na to si budeme muset ještě pár měsíců počkat,“ shrnul analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám