Hlavní obsah

Optimismus zatím světové vývozce a dovozce neopouští, ukázal průzkum

Novinky, pit
Praha

Z průzkumu mezinárodní banky HSBC vyplývá, že vývozci a dovozci po celém světě zůstávají ve vyhlídkách vývoje trhu pro dalších šest měsíců i nadále optimističtí. A to i navzdory sílícím obavám z rostoucích nákladů, nižší ziskovosti a nestálé poptávce spotřebitelů.

Článek

Podle HSBC je tržní důvěra i nadále stabilní. V první polovině roku 2011 se drží na úrovni 114 bodů oproti hodnotě 116 bodů, kterou vykazoval index v druhém pololetí roku 2010. Nejvyšší míra Indexu tržní důvěry byla zaznamenána v rozvíjejících zemích, a to konkrétně v Indii, Saúdské Arábii a Mexiku.

Nejvíce nadějným regionem pro růst je z pohledu obchodníků Čína, následovaná Evropou a Latinskou Amerikou. „Pro české vývozce je trh s Čínou nebo Brazílií nadále atraktivní a lze předpokládat, že své obchodní aktivity budou směřovat právě do regionů těchto trhů,“ uvedl Tomáš Nymburský z české pobočky HSBC.

Velká budoucnost se předpovídá čínské měně renminbi, která již zaujala dosavadní pozici britské libry a stala se třetí nejběžněji obchodovanou měnou. Aktuálnímu žebříčku nejobchodovanějších světových měn vévodí americký dolar, následovaný eurem, čínskou měnou renminbi, britskou librou a japonským jenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám