Hlavní obsah

Opozici se nepodařilo smést zákon o DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Daňová revoluce pokračuje v cestě Sněmovnou. Zákon o DPH přežil ve středu v rámci druhého čtení hlasování o zamítnutí. Největšími kritiky zákona jsou poslanci ODS a KSČM. Ve středu ještě budou poslanci předkládat pozměňovací návrhy a o definitivní podobě zákona by měla Sněmovna jednat příští týden.

Foto: Adéla Jiránková

Ondřej Ženíšek s Karlem Schwarzenbergem při sběru podpisů na podporu vyhlášení referenda o zákazu hazardu v Plzni

Článek

Dosavadní pětihodinová debata žádný posun v projednávání zákona nepřinesla. Poslanci se totiž za celé dopoledne nedokázali dostat přes takzvanou obecnou rozpravu.

Hlavními kritiky předloženého zákona jsou poslanci ODS. Například u vládního návrhu na vyšší zdanění restauračních a ubytovacích služeb uvedli, že v celé Evropě, mimo Velké Británie, je zdanění daleko menší. ODS proto vypracovala vlastní pozměňovací návrhy, jež některé služby a výrobky vrací zpět do snížené pětiprocentní daňové sazby. Jde například o služby ubytovací a dámské hygienické potřeby.

Vládní záměr tvrdě kritizovali také komunisté. Jejich místopředseda Jiří Dolejš uvedl, že to, co vzešlo z koaličních ujednání v Kolodějích, svědčí o tom, že vláda improvizuje.

"Kolodějská akademie strak"

Debatu zatím více než jednání o DPH charakterizovaly vzájemné půtky ODS a ČSSD. ODS útočila na vládu kvůli reformě veřejných financí a obvinila ji z nekompetentnosti a nepoctivosti. "Koalice a její Strakova akademie se změnila v kolodějskou akademii strak. Programové prohlášení se změnilo v programové odhlášení. Rozpočtová reforma se definitivně změnila v rozpočtovou deformu. Výdajové stropy se postupně mění ve výdajové podlahy, státní rozpočet se bohužel mění jen ve státní dopočet," prohlásil poslanec ODS Martin Kocourek.

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) reagoval tím, že ODS hraje jen divadlo, které má upoutal pozornost. Občanským demokratům vytkl ekonomickou politiku z let 1992 až 1997.

Jádrem návrhu změn u DPH, na kterém se dohodla koalice, je snížení 22procentní daňové sazby na 19 procent. Mění se také daňové zařazení některých výrobků a služeb. Změnami v DPH chce vláda získat v příštím roce navíc 17 miliard korun. Ty však chce vrátit zpět lidem a firmám. Na rodiny s dětmi prý půjde šest miliard korun, firmy díky rychlejším odpisům získají od roku 2006 každoročně 11 miliard korun. Příspěvek na politiku zaměstnanosti, ze kterého má stát asi 15 miliard korun ročně, budou společnosti platit nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám