Hlavní obsah

Operátoři varují před podezřelým číslem začínajícím +88

– PRAHA • Aktualizováno

Tuzemští mobilní operátoři varují klienty, aby nevolali na podezřelé číslo +88213213039, pokud z něj budou mít promeškaný hovor. Zavoláním na něj mohou přijít o mnoho peněz. Podezřelé číslo se objevilo v Itálii a také v ČR. Minuta volání může přijít až na 100 korun.

Článek

"Měl jsem pocit, že neznámému šlo právě o to, abych zavolal zpátky," řekl jeden z postižených. "Můj telefon zazvonil jen dvakrát a vzápětí se odmlčel. Nepřijatý hovor byl z čísla +88213213039. Když jsem se pokusil volat zpátky, uslyšel jsem ale jen automatickou hlášku v češtině a angličtině, že spojení nelze uskutečnit."

Podle italského operátora MVPNetwork patří předvolba +882 mobilnímu operátorovi Thuraya z neupřesněné arabské země. Hovor je spojován přes satelit, a přijde tak adresáta na hodně peněz. MVPN tvrdí, že příjemce telefonátu přes satelit se podílí na placení takového spojení. Podle českých operátorů je ale přijetí telefonátu zprostředkovaného satelitem zdarma. Prodražit se může až zpětné volání. Kupříkladu minuta odchozího hovoru do Asie může stát až stovky korun.

O2 číslo zablokovala

Tuzemská Telefónica 02 zaznamenala průběhu neděle z uvedeného telefonního čísla několik desítek volání, které byly směrovány zákazníkům společnosti. "Pokud zákazníci O2 na toto číslo zavolají zpět, nemusí se bát, že by přišli o finanční prostředky. Telefonní číslo je pro volání ze sítě O2 zablokováno," řekl mluvčí společnosti Vlastimil Sršeň.

Mluvčí T-Mobile Martina Kemrová řekla, že firma eviduje zatím dva případy, kdy její zákazníci měli nepřijatý hovor z uvedeného čísla a zavolali zpátky.

"Zákazníkům doporučujeme nevolat na neznámá čísla mimo ČR," upozornila. Pokud takových případů bude víc, T-Mobile bude uvažovat o blokaci tohoto čísla v celé své síti, dodala.

Telefonáty z čísla +88213213039 se staly předmětem internetových debat i v dalších evropských zemích, například v Nizozemsku, Belgii a Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám