Hlavní obsah

Opel kvůli stávce omezil výrobu Aster

Novinky, DPA, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOCHUM/ANTVERPY

Zastavení práce zaměstnanců firmy Opel v německém městě Bochum má první následek. Lidé, kteří pracují v belgické firmě Opelu v Antverpách museli zastavit práci. Německá firma jim přestala dodávat díly, a z továrny tak přestanou vyjíždět modely Astra.

Foto: Centrum polymerních systémů UTB Zlín

Vida Čadež se zabývá výzkumem biomateriálů pro regenaraci kostní tkáně.

Článek

"Kvůli nedostatku komponentů uzavřeme produkci ve 14 hodin," řekl mluvčí antverpského závodu Marco van Riel. V antverpském závodě pracuje 5 400 lidí. Podle mluvčího budou dočasně bez práce a budou dostávat příspěvky od státu. Podnik v Belgii je pro Astru klíčový, denně tu sestaví přes tisíc těchto aut, loni jich z bran závodu vyjelo 254 tisíc.

Kdy se výroba obnoví bude záviset na vývoji v Bochumi, odkud se do Antverp dodávají nápravy. Bochumští zaměstnanci už od čtvrtka protestují proti plánu mateřského koncernu General Motors (GM) propustit v Evropě 12 tisíc lidí. Právě Německa se restrukturalizace dotkne nejvíc. Koncern tu plánuje propustit 10 tisíc lidí, v samotné Bochumi 4 tisíce. Z podniku by tak odešla necelá polovina zaměstnanců.

Výroba stojí i v Rüsselheimu

V úterý odpoledne zastavili výrobu i zaměstnanci ve městě Rüsselheim, částečně proto, že jim, stejně jako v Belgii, chyběly díly, částečně proto, že se připojili k protestu v Bochumi. GM ústy svého mluvčího Marca Kempera ještě dopoledne tvrdilo, že v tomto závodě se jí daří pomocí jednání situaci držet v klidu. "Snažíme se situaci uklidnit a doufáme, že napětí nebude eskalovat," tvrdil Kemper.

Americký koncern chce nižšími náklady na zaměstnance v Evropě ušetřit ročně asi 500 miliónů euro. Jeho evropské automobilky jsou už několik let ztrátové, americkému koncernu se nedaří vozy prodávat tak, jak by si představoval. [celá zpráva]

.: kliknutím na obrázek jej zvetšíte

Do ulic vyšlo 20 tisíc lidí

Zaměstnanci dceřiných automobilek koncernu GM, tedy německého Opelu, švédského Saabu a britského Vauxhallu v úterý proti plánovanému propouštění dvě hodiny protestovali. V Německu, kde jsou protesty největší, vyšlo jen v samotné Bochumi do ulic 20 000 lidí.

Starostka města Ottilia Scholzová podtrhla, že Bochum i celý region zaměstnance podporuje. "Opel je pro region nepostradatelný. Musíme se postarat o to, aby zdejší výroba a pracovní místa byla zajištěna," prohlásila a náměstí přecpané k prasknutí jí tleskalo.

General Motors v Evropě

:: zaměstnává asi 62 tisíc lidí, do roku 2006 chce jejich počet snížit na 50 tisíc

:: v loňském roce měly evropské závody GM ztrátu 286 miliónů dolarů, celková ztráta se vyšplhala na 2 miliardy dolarů

:: pod GM patří automobilky Opel, Vauxhall, Saab, GM Daewoo, Chevrolet, Cadillac, auta těchto značek se vyrábějí celkem v 11 továrnách

K protestu se symbolicky zaměstnanci v polské Gliwici. I přesto, že tato firma na restrukturalizaci spíš vydělá. GM totiž plánuje, že právě sem přesune z Německa výrobu modelu Opel Zafira. Na rozdíl od ostatních závodů ten v Polsku přibere ještě 700 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

General Motors zeštíhlí automobilku Opel

Americký automobilový koncern General Motors v následujících dvou letech omezí svou činnost na starém kontinentu. Ze svých podniků chce propustit až 12 tisíc...

Výběr článků

Načítám