Hlavní obsah

Olivový olej podraží, ve Španělsku byla slabá úroda

Letošní sklizeň oliv ve Španělsku bude zřejmě vinou nadměrně suchého a horkého léta o polovinu nižší než loni. Vzhledem k tomu, že země je jedním z nejvýznamnějších producentů oliv v Evropě, dá se podle britského serveru The Telegraph očekávat rychlý růst cen olivového oleje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Olejové stáčírny uvádějí, že v současné době platí o 20 až 40 procent více za dodávku surovin než v květnu. Očekává se, že zvýšení cen půjde plnou vahou na bedra kupujících v supermarketech, napsal britský list.

O sotva poloviční úrodě a zhruba pětinovém zdražení olivového oleje informoval již koncem července na svém webu také španělský deník El País.

Litr extra panenského olivového oleje Filippo Berio ve Waitrose nyní stojí britské zákazníky 6,50 libry (225 Kč), ale může brzy stoupnout na 9,10 libry (315 Kč), pokud velkoobchodníci převedou veškeré náklady za nižší produkci na spotřebitele.

„Nadprůměrně suché a teplé počasí v celém středomořském pěstitelském pásu v květnu a červnu nepříznivě ovlivnilo olivovníky během jejich květu,” sdělil mluvčí analytické společnosti Mintec.

Intenzivně horké léto postihlo také Itálii, kde se cena extra panenského olivového oleje zvýšila od začátku roku o 30 procent a je v současné době na dvouletém maximu.

Nebude extra panenský

Panují rovněž obavy, že úroveň kyselosti plodů, která je vyšší než obvykle, ještě více sníží zásoby extra panenského olivového oleje, ba dokonce zbaví olej jeho prestižního označení „extra panenský”. Olivový olej musí dosahovat úrovně kyselosti nižší než 0,8 procenta, pokud má být označen jako extra panenský.

„Rozsah zvyšování velkoobchodních cen olivového oleje je takový, že je téměř nevyhnutelné, aby se ceny pro zákazníky zvýšily,” tvrdí Walter Zanre, generální ředitel firmy Filippo Berio. Je přitom podle něj pravděpodobné, že dodavatelé brzdí dodávky, aby mohli profitovat z rostoucích cen. Nyní je prý ve Španělsku pro velkoobchodníky velmi obtížné zásoby olivového oleje vůbec sehnat.

Reklama

Související témata:

Související články

Citróny jsou nejdražší v historii

Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává za devadesát korun. Rekordně drahé jsou kvůli špatné úrodě v Argentině. Citróny výrazně zlevní koncem září, kdy...

Výběr článků

Načítám