Hlavní obsah

OLAF vyšetřuje Volkswagen, jestli nezneužil peníze na šetrné motory

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zahájil vyšetřování německé automobilky Volkswagen, která se nyní potýká se skandálem kolem zkreslování testů emisí. Podle zdrojů agentury DPA úřad zkoumá, zda firma nezískala neoprávněně úvěry od Evropské investiční banky (EIB) a zda peníze od Evropské unie určené na vývoj a výzkum nepoužila k jiným účelům.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Vozy VW před autosalónem v Londýně.

Článek

Úřad zahájení vyšetřování potvrdil, odmítl však poskytnout další podrobnosti. OLAF má na starosti boj proti podvodům a korupci v případech poškozujících finanční zájmy Evropské unie.

„Volkswagen nemá o vyšetřování žádné informace. Jsme překvapeni, že s tím jde tento úřad na veřejnost, aniž nejprve informoval dotčenou stranu,“ sdělila automobilka agentuře DPA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

EIB od roku 1990 poskytla Volkswagenu výhodné půjčky v objemu kolem 4,6 miliardy eur (124 miliard Kč). Peníze měla automobilka využít mimo jiné k financování vývoje motorů šetrných k životnímu prostředí. EIB patří členským zemím EU a zastupuje jejich zájmy.

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Skandál se týká rovněž 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám