Hlavní obsah

Okurkový strach: Inspekce rozjela plošné kontroly čerstvé zeleniny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kvůli biookurkám původem ze Španělska, jejichž konzumace může vyvolat krvácivé průjmy v důsledku přítomnosti enterohemorhagické bakterie Escherichia coli, rozhodla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) o rozšíření mimořádných plošných kontrol čerstvé zeleniny po celém území České republiky. Uvedl to Michal Spáčil z tiskového oddělení SZPI.

Foto: Francisco Bonilla , Reuters

Sklizeň okurek na španělské farmě. Ilustrační foto.

Článek

"V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u biookurek," informoval Spáčil s tím, že budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), jako například z Rumunska, Bulharska i z České republiky.

Potravinářská inspekce obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Podle upozornění byly okurky ze Španělska podezřelé z kontaminace bakteriemi v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. "Jedná se o salátové bio-okurky, o kontaminaci některé šarže běžných okurek na území ČR zatím nemáme zprávy," sdělil Spáčil.

Foto: Francisco Bonilla , Reuters

Sklizeň okurek na španělské farmě. Ilustrační foto.

V Německu je k pondělí nejméně 30 lidí v kritickém stavu po nákaze nebezpečnou střevní bakterií. Lékaři proto počítají s dalšími úmrtími. Dosud infekci v Německu podlehlo 11 osob, u dalších více než 1200 byla infekce prokázána, nebo na ni mají zdravotníci podezření.

Zatím žádné zdravotní potíže

Podle Lubomíry Chlumské ze společnosti Country Life několik lidí tento druh zeleniny ve čtvrtek nebo v pátek snědlo, u nikoho se zatím zdravotní potíže neprojevily. Jak uvedl Spáčil, do Česka se dostaly z Německa dvě zásilky biookurek, 120 ve středu a 96 v pátek.

První z dodávek, tj. 120 kusů, se dostala ze skladu do prodejen, z toho část do vlastních obchodů společnosti Country Life. Inspekce okamžitě všechny prodejce informovala a začala zboží stahovat. Od zahájení kontroly v neděli ráno se již žádná z těchto okurek ke spotřebitelům nedostala.

Druhá zásilka nepocházela ze šarže, na níž byla SZPI upozorněna německou stranou, šlo však o zboží od stejného německého dodavatele. Všech 96 kusů bylo zachyceno přímo ve skladu a do obchodů se nedostaly.

Seznam provozoven, do nichž byla dodána riziková šarže
Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody:
Antlová Kateřina, Břeclav
Kopecká Monika, Řevnice
Lumo natur, Praha 4
Bazalka, Hradec Králové
Plhoňová Eva, Praha 4
Kosinová Miroslava, Praha 4
Nováková Jana, Vysoké Mýto
Svobodová Eliška, Kamenný Přívoz
Koštialová Hana, Praha 9
Drechsler Jiří, Přelouč
Vozembouch, Mníšek pod Brdy
Rozmarýna CZ, Praha 5
Zdroj: SZPI

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám