Hlavní obsah

OKD vybídlo stát, ať mu nabídne, že ho koupí prostřednictvím své firmy

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soukromí investoři nepodali žádnou nabídku, která by umožnila reorganizaci těžební firmy OKD. Tvrdí to alespoň ministerstvo financí na základě dopisu, který státní společnosti Prisko zaslalo vedení těžební společnosti. Firma OKD oslovila státní společnost Prisko, aby zvážila možnost podání nabídky na koupi těžební firmy, uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Ministerstvo bylo společností Prisko informováno o tom, že byla ze strany OKD oslovena, aby zvážila možnost podání nabídky na koupi OKD,“ uvedl s tím, že dopis od těžební společnosti dostalo Prisko minulý týden.

„Vyplývá z něj, že v rámci prodejního procesu nebyla soukromými investory předložena taková nabídka, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšné provedení reorganizace. OKD připustilo, že jednou z variant by mohl být i konkurz,“ nastínil Žurovec.

Prisko je v pozici úvěrového věřitele OKD

OKD se proto při hledání dalších možností obrátilo na Prisko, které je v pozici jeho úvěrového věřitele a má tedy přirozený zájem na pokračování provozu těžební společnosti.

Prisko totiž loni v srpnu s „posvěcením“ vlády schválilo OKD úvěr až do výše 700 miliónů korun. Podle mluvčího ministerstva však čerpání úvěru nikdy nepřekročilo částku 150 miliónů. „Prisko rovněž nominovalo dvě osoby do managementu OKD a s navrácením vložených prostředků i nadále počítá,“ doplnil Žurovec.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je předložení nabídky Priskem v dané situaci logickým řešením.

OKD situaci nekomentuje

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský informace z ministerstva financí neokomentoval. Sdělil, že vedení firmy vyvíjí maximální úsilí, aby zajistilo pokračování provozu, stabilizaci firmy a věřitelům v rámci probíhajícího insolvenčního řízení umožnilo nejvyšší míru uspokojení jejich pohledávek.

„V tomto duchu připravuje reorganizační plán a činí kroky vedoucí k jeho úspěšné realizaci,“ uvedl. Informace týkající se konkrétní podoby restrukturalizace, včetně dopadů probíhajícího prodejního procesu, budou veřejně k dispozici prostřednictvím reorganizačního plánu v insolvenčním rejstříku. „Jednotlivé dílčí kroky proto nyní nechceme komentovat. To se týká i výběru strategického investora,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám