Hlavní obsah

OECD chválí ekonomiku EU, ale vyzývá k reformám

– BRUSEL

Ekonomika Evropské unie se vyvíjí příznivě a její vyhlídky pro blízkou budoucnost jsou dobré. Oznámila to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale upozornila, že EU potřebuje další strukturální reformy, aby se úspěšně vyrovnala s výzvami, kterým čelí.

Článek

OECD radí hlavně další odstraňování bariér pro vnitřní trh a pro mobilitu pracovních sil, otevření sítí energetiky a služeb konkurenci a zefektivnění politiky zaměřené na vyrovnávání úrovně jednotlivých regionů.

EU loni dosáhla růstu hrubého domácího produktu o 2,9 procenta a i vyhlídky na tento a příští rok jsou dobré, uvádí OECD.

Konstatuje ale, že HDP na hlavu byl v roce 2005 v Evropské unii jen na úrovni 75 procent USA. Rok předtím to přitom bylo 76 procent, a v roce 1980 pak 91 procent.

HDP České republiky na hlavu se podle tabulky otištěné ve zprávě pohyboval kolem 48 procent úrovně USA, u Slovenska to bylo asi 38 procent.

Produktivita práce v EU (patnáctky) byla předloni na 86 procentech USA. U České republiky to bylo asi 49 a u Slovenska asi 43 procent.

Za hlavní výzvy pro unii označuje OECD technologické změny, globalizaci a stárnutí obyvatelstva. Vyrovnat se s nimi vyžaduje další strukturální reformy. Reformy se vyplácejí, zvlášť v zemích, které s nimi začaly nedávno, uvádí se v materiálu. Nejrychleji postupovaly podle něho v letech 1992 až 2003 v Polsku, Irsku, na Slovensku a v Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám