Hlavní obsah

ODS už není proti výraznému zdražení cigaret

– PRAHA
Právo, Jiří Novotný

Občanští demokraté nechtějí výrazně snížit minulou vládou navržený prudký růst spotřební daně na tabákové výrobky, který má do státní kasy vynést v příštím roce navíc 10 miliard korun. Vyplynulo to ze středečního jednání rozpočtového a hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

Článek

Odstupující ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) přitom ještě v září prohlašoval, že spotřební daň by se neměla v roce 2007 zvednout víc, než od ČR požaduje Evropská unie. A že by tedy měla vzrůst jen na 60 eur místo jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) prosazovaných 62 eur na tisíc cigaret.

Teď Tlustého ministerstvo naopak zdůrazňuje, že změkčení by mělo nepříznivý dopad na státní rozpočet. Tímto argumentem reagovala v rozpočtovém výboru Sněmovny náměstkyně ministra financí Dana Trezziová na pozměňovací návrh poslance Michala Doktora (ODS) zmírnit růst ceny cigaret v příštím roce na 13 až 14 korun za krabičku, zatímco vládní předloha počítá s 15 korunami. "Mou ambicí, kterou podpořila většina členů rozpočtového výboru, je nevytvářet tak velký cenový šok," řekl Právu Doktor.

Druhé i třetí čtení už v příštím týdnu

Sněmovna se bude vládním návrhem novely zákona o spotřební dani na tabákové výrobky zabývat ve druhém a třetím čtení už v příštím týdnu. I kdyby Doktorův pozměňovací návrh prošel, bude zdražení pro kuřáky velmi citelné.

Například krabička krátkých marlbor má stát napřesrok už zhruba 80 korun, zatímco dnes se prodává za 60 Kč. Nejpozději v prosinci totiž cigarety zdraží v průměru o šest korun v důsledku letošního zvýšení spotřební daně, a v roce 2007 k tomu přibude už zmíněných 13 až 15 Kč.

Sdružení dovozců a výrobců tabákových výrobků se mezi poslanci snaží lobbovat za pozvolnější růst spotřební daně. [celá zpráva] Doporučují, aby se v příštím roce zvedla z nynějších 48 jen na 56 eur a v roce 2008 pak dosáhla EU požadovaných 64 eur na 1000 cigaret. "Vládou navržený růst ze 48 na 62 eur je příliš prudký a měl by pro trh neblahé důsledky. Vedlo by to k rychlému vzestupu pašování a nelegální výroby cigaret," upozorňuje jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Česká republika se ovšem už dříve zavázala Evropské unii, že spotřební daň na cigarety dosáhne v roce 2007 úrovně minimálních sazeb platných v EU. Tedy 60 eur na tisíc kusů. A ministerstvo financí se obává sankcí od Evropské komise, pokud by to Česko nedodrželo.

Jestliže parlament požadavkům tabákové lobby nevyhoví, jsou někteří výrobci a dovozci odhodláni předzásobit se kolky na celý rok dopředu. Stát by tak žádné peníze navíc ze zdražení cigaret nezískal.

Se starými kolky nanejvýš šest týdnů

Na to reagoval na zasedání hospodářského výboru poslanec Oldřich Vojíř (ODS). Navrhl upravit novelu tak, aby předzásobení mohlo být nanejvýš na šest týdnů. Nemohla by se tak opakovat dosavadní praxe, kdy po zvýšení spotřební daně se ještě řadu měsíců prodávají cigarety za původní ceny.

Například letos se spotřební daň zvedla 1. dubna, ale teprve teď se v trafikách začínají objevovat první cigarety s novými kolky, zdražené o šest korun.

Vojířův návrh, aby se možnost předzásobení omezila a současně odsunula účinnost novely z 1. ledna až na 1. dubna 2007, získal podporu hospodářského výboru. Proti hlasovali jen lidovci. "Překvapuje mne, že právě člen ODS přichází s regulací svobodného hospodářství," neodpustil si poznámku poslanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Reklama

Související články

Prodej cigaret přes zdražování neklesá

Prodej cigaret v Česku přes zdražování neklesá, právě naopak. Zatímco v roce 2004 se jich prodalo celkem 22,7 miliardy kusů, loni už 23,5 miliardy. Vývoj...

Cigarety opět podraží, až o 15 korun

Ministerstvo financí (MF) navrhuje vládě kvůli nižšímu schodku státního rozpočtu zvýšit od příštího roku spotřební daň z tabákových výrobků. Podle mluvčí úřadu...

Výběr článků

Načítám