Hlavní obsah

ODS uvažuje o snížené sazbě DPH ve výši až 13 procent

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS má už plán, jak ve veřejných rozpočtech kompenzovat od ledna 2008 pokles daní z příjmů lidí a firem na devatenáct procent, který nad rámec vládního balíčku navrhla koaličním partnerům minulý týden. Součástí plánu občanských demokratů je mimo jiné zvýšení pětiprocentní sazby DPH až na 11, 12 či dokonce 13 procent.

Článek

Snížená pětiprocentní sazba DPH, která se týká věcí každodenní potřeby, především základních potravin nebo vodného a stočného má být podle vládního balíčku zvýšena od ledna z pěti na devět procent. ODS kvůli hrozbě propadu veřejných financí, který vyvolává její záměr, navrhuje růst DPH daleko vyšší, tedy až na 13 procent.

Součástí návrhu je, že základní sazba DPH ve výši devatenáct procent by klesla na 18 procent.

To by znamenalo razantní zásah do výdajů všech domácností. Zatímco zvýšením DPH z 5 na 9 procent by vzrostly náklady domácností každý měsíc o 200 až 500 korun, růst až na 13 procent by měl dvojnásobný dopad, tedy 400 až tisíc korun měsíčně.

ODS nyní návrhy konzultuje se svými koaličními partnery. Změny by chtěla prosadit ještě ve druhém čtení zákona o reformě. Tvrdší znění reformy v ODS prosazuje bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Vedení stran jemu i jeho příznivcům částečně vyšlo vstříc.

Tlustý hrozí, že reformu ve stávající podobě nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám