Hlavní obsah

ODS slibuje důchodcům tisícovku na srovnání cen

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se ODS podaří prosadit zavedení rovné 15procentní daně, pak v lednu příštího roku dostanou důchodci tisícikorunovou jednorázovou kompenzaci vyšších cen potravin. Řekla to v úterý novinářům místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, když představovala část volebního programu ODS nazvanou Plus pro vaše zdraví a důstojné stáří.

Článek

Občanští demokraté slibují seniorům vyšší důchody. Zatímco dnes průměrný starobní důchod dosahuje 40 procent průměrné mzdy, ODS slibuje, že důchody zvýší na 42 procent. Valorizovat chce penze o stejnou částku pro všechny, tedy nikoliv o procenta, jak je tomu dosud. "Nižší důchody tak porostou rychleji," dodala Němcová.

Pro všechny občany hodlá ODS stanovit horní hranici doplatků za léky a léčbu. "Někteří lidé už dnes připlácejí až deset tisíc ročně. Chceme, aby to byly tři tisíce," uvedla Němcová na dotaz Práva.

Městům a krajům chce dát ODS ročně ze státního rozpočtu dvě miliardy na péči o seniory. Senioři by si podle představ ODS nemuseli ani vyměňovat doklady.

Penzijní reforma má mít tři pilíře

Mladší občany chtějí občanští demokraté motivovat, aby se více připojišťovali na penzi a spořili vyšší částky, než je současný průměr 500 korun měsíčně. Reforma penzí by se týkala dnešních třicátníků a mladších.

Má být postavena na třech pilířích - na státem garantovaném důchodu, na bonusu za vychované děti a na zvýšení podpory dobrovolného penzijního připojištění a životního pojištění.

Ve zdravotnictví hodlá ODS zavést osobní účty pro každého pacienta, aby lidé měli přehled, kolik odvádějí na pojistném a co za to dostávají. Občané si budou moci vybrat rozsah pojištění a dostanou možnost se dobrovolně připojistit. Finanční spoluúčast se nebude povinně zvyšovat, ale lidé si budou moci připlatit za nadstandardní služby.

Ze zdravotního pojištění by se neměly platit běžné léky typu paralen, zatímco na životně důležité léky pro chronické či těžce nemocné pacienty by měly být minimální doplatky. Lidem, kteří se starají o své zdraví, by měly zdravotní pojišťovny nabízet bonusy i formou snížení pojistného, dodala Němcová.

Reklama

Související články

ODS chce pro živnostníky rok bez daní

ODS ve čtvrtek představila program s názvem Živnostenská patnáctka. V něm strana navrhuje mimo jiné roční daňové prázdniny pro živnostníky. Drobní podnikatelé...

Návrhy ODS jsou populistické, míní odboráři

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve své studii, kterou v pátek představila na tiskové konferenci, uvedla, že uskutečnění předvolebních návrhů...

Výběr článků

Načítám