Hlavní obsah

ODS je proti rozšíření počtu plátců DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté ve středu ve Sněmovně neuspěli s návrhem zamítnout vládní novelu zákona o DPH. Ta si klade za cíl snížit limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty, čímž se zvýší počet plátců. ODS tvrdí, že takovým opatřením by stát zkomplikoval podnikatelům život. O konečné podobě předlohy bude Sněmovna hlasovat ještě na této schůzi.

Článek

Novela zákona počítá s tím, že DPH budou nově platit všechny podniky, jejichž obrat za nejbližší tři předcházející měsíce přesáhne 500 000 korun. Nynější limit pro povinnou registraci plátců je 750 000. ODS tvrdí, že přínos do rozpočtu bude podle ní minimální a administrativní náklady budou vysoké.

Vláda navrhuje, aby zákon začal platit od 1. července. Kromě toho v souvislosti se vstupem do EU připravuje komplexní novelu zákona. ODS proto nechápe, proč měnit limity nyní, tedy v polovině účetního období.

Novela by měla dále ukončit výhodnost nákupu automobilů s přepážkou, která odděluje nákladní prostor od prostoru pro cestující. Majitelé při pořízení automobilů s mřížkou uplatňovali nárok na odpočet daně. ODS je ale přesvědčena, že jde o standardní postup, který využívají především drobní podnikatelé. Odpočty jsou podle nich běžné i v zemích EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám