Hlavní obsah

ODS dohodla rovnou daň bez potravin

Novinky, Oldřich Danda, Zdeněk Nevělík
PRAHA

ODS se podařilo vyjednat na koaličních schůzkách s KDU-ČSL a Stranou zelených skoro všechny prvky daňové koncepce známé jako rovná daň. S tou ale ostře nesouhlasí soc. dem., se kterými se předseda ODS Mirek Topolánek snaží dohodnout na podpoře pravozelené koalice.

Článek

I když se ve středu sejdou lídři koaličních stran, aby dopilovali poslední body, hlavní principy fiskální reformy jsou již dohodnuté. Podle vyjednavačů by se příjmy právnických a fyzických osob měly danit jednotnou sazbou. Stejnou výši by měla mít i základní sazba daně z přidané hodnoty.

"Konkrétní číslo se určí na základě podrobných propočtů a bude součástí vládního prohlášení," řekl Právu jeden ze stranických odborníků. Je pravděpodobné, že by sazba nepřekročila dvacetiprocentní hranici.

U DPH by měly existovat výjimky. Se sníženou sazbou, která nyní dosahuje pěti procent, pravozelená koalice počítá u potravin, léků, ubytovacích služeb a některých ekologických výrobků.

K dohodě ještě nedošlo u všech výjimek. "Do středy se musíme pokusit najít kompromis, Strana zelených má seznam výjimek širší, ODS užší," řekl Právu expert zelených Jaromír Soukup.

U potravin by se neměla platit žádná daň, pokud se budoucí vládě, jak předpokládá ODS, podaří v Evropské unii vyjednat výjimku. Mnohem pravděpodobnější variantou ale je, že návrh Evropskou komisí neprojde a potraviny stejně jako další vyjmenované položky zůstanou v nižší sazbě, jako tomu je dnes. S těmito variantami již před volbami počítala ODS, další možností byla rovná DPH s kompenzací pro důchodce v podobě tisícikoruny měsíčně.

Firemní daň z příjmu nyní dosahuje 24 procent, u fyzických osob je to 12 až 32 procent. Základní sazba DPH činí 19 procent.

Progresi mají zajistit odpočty

U daně fyzických osob se počítá s odpočitatelnou částkou od daňového základu. "Progrese bude zajištěna nezdanitelnými položkami, které by měly být dostatečně vysoké, aby lidi motivovaly chodit do práce," poznamenal jeden z expertů zúčastněných na vyjednávání.

Diskuse koaličních lídrů se povede ještě nad ekologickou daní u energie. Česká republika by měla v roce 2008 přistoupit na ekologickou směrnici EU, která doporučuje elektřinu, uhlí a plyn zdanit podle ekologické zátěže, která provází jejich získávání a užívání.

"Všechny tři strany se k tomuto principu hlásí, otázkou zůstává, jak to zajistit," podotkl vyjednavač.

Sporný zůstal nápad ODS poskytnout podnikatelům roční daňové prázdniny. "Došli jsme ke kompromisu, ve smlouvě bude, že se návrh na daňové prázdniny zváží s ohledem na celý daňový systém," řekl Právu vyjednavač KDU-ČSL Jaromír Drábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám