Hlavní obsah

Odchod Británie z EU může přinést příležitosti. Těch chce Česko využít

Právo, Michal Mocek

Při jednáních o odchodu Británie z EU se Praha neomezí jen na odrážení pokusů o poškození zájmů Česka v Unii. Bude chtít také využít příležitosti, které brexit přináší.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámil to včera státní tajemník pro EU Tomáš Prouza po prvním jednání pracovní skupiny pro otázku vystoupení Británie z Unie. Brexit podle něj přinese „řadu ekonomických příležitostí“: očekává se, že řada firem odstěhuje centrály z ostrova na kontinent. ČR chce, aby některé z nich zakotvily u nás.

Británie přijde i o unijní instituce, které působily na jejím území. Patří k nim bankovní agentura EBA, léková agentura EMA i část patentového soudu Unie. I zde může ČR zkusit šanci. Nejde však jen o unijní struktury.

„Řada institucí bude potřebovat, aby měly sídlo v členské zemi EU, ne ve třetí zemi,“ podtrhl Prouza. Upozornil, že Londýn se bude v brexitu tvrdě snažit prosadit své zájmy. „Nejsme v situaci, kdybychom se mohli tvářit, že se nic neděje, zatímco v pozadí by si Britové vyjednávali svou dohodu,“ dodal. Jeho skupina proto chce do září připravit mandát pro vládu, „abychom mohli říci: toto jsou naše nepřekročitelné podmínky při jednání“.

„Prioritou bude, že nejsme ochotni dělit čtyři základní evropské svobody,“ shrnul Prouza postoj ČR. Pokud tedy Britové chtějí volný přístup svých firem, služeb a kapitálu na trh EU, musí přistoupit i na volný pohyb osob. Jde tu o čtyři základní svobody EU a Česko odmítá jakékoli jejich dělení. Podle Prouzy proto platí: „Buďto čtyři, nebo nula.“

Dohoda s Británií bude vzorem i pro další. „Kdybychom jednou připustili rozvolňování základních svobod, je to proces, který nikdo nezastaví. Pokud to uděláme, vznikne precedens pro další země,“ podtrhl. Dodal, že i Švýcarsko chce omezit migraci z EU.

Jako Mali?

Londýn má nyní v ruce jeden důležitý nástroj, jímž může vyvíjet tlak na Unii: na něm záleží, kdy oficiálně oznámí odchod z EU a tím nastartuje dvouletý proces výstupních jednání.

Jakmile se ale jednání rozběhnou, bude mít silnou kartu v rukávě i Česko. Pokud by totiž jednání neskončila do dvou let, objeví se „velmi silný diplomatický nástroj“, s nímž lze odkázat Londýn do patřičných mezí. Jakékoli další jednání totiž vyžaduje jednomyslný souhlas všech zemí EU. Pokud se ho nepodaří získat, pak „prvním dnem třetího roku přestává být Británie členem EU a dostane se na úroveň zemí jako Venezuela a Mali“. Prouza řekl, že dokud je Británie členem EU, musí plnit své povinnosti.

Na dotaz Práva, co se bude dít, pokud Londýn už v době výstupních jednání přijme legislativu proti přistěhovalcům a firmám z EU, sdělil: „Vztah musí být vyvážený, musí být založen na reciprocitě. Pokud bude Británie dělat potíže firmám a pracovníkům, nemáme důvod dělat laskavosti.“

Co má kdo dělat
Úřad vlády zmapuje dopady brexitu a možnosti získání agentur EU
Ministerstvo průmyslu a CzechInvest mají prověřit, které firmy mohou opustit Británii, a chystat balíček výhod pro jejich přilákání
Ministerstvo průmyslu zřídí horké linky pro firmy k řešení překážek na britském trhu
Ministerstvo financí vyhodnotí dopady odchodu Británie jako čistého plátce do rozpočtu EU
Ministerstvo zahraničí posoudí právní aspekty britského odchodu
Ministerstvo práce dohlédne na ochranu práv českých pracovníků v Británii

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám