Hlavní obsah

Odbory: Zastavte privatizaci důlních firem, je neprůhledná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Privatizace hnědouhelných dolů je podle odborů neprůhledná a stát by měl zvážit její zastavení. Kolem prodeje dolů prý vzrůstá napětí. Postup při privatizaci ostře kritizují i neúspěšní uchazeči. S kritikou dříve přišla i Evropská unie.

Foto: Kamil Kopecký

Dítě v ohrožení

Článek

"Existují podklady, podle nichž nejsou cena a postup při privatizaci průhledné a skrývají rizika poškození státu i daňových poplatníků," řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Ten na problémy při prodeji důlních firem ve čtvrtek upozornil vládu a požádal, aby znovu zvážila, zda se musí privatizace uskutečnit.

Argumentoval tím, že nyní mají státní doly poměrně vysokou ziskovost. "Když už má být prováděna, tak průhledným způsobem. Věřím, že toto upozornění bude vzato vážně," dodal.

Chtějí se obrátit na soud či EU

Postup při privatizaci Sokolovské uhelné a Severočeských dolů ostře kritizují i neúspěšní uchazeči, které meziresortní komise vyřadila z prvního kola tendru. Společnosti Independent Power Group, Impower Finance a International Power se chystají obrátit na soud nebo požádat Evropskou unii, aby vrátila privatizaci dolů na počátek nebo ji zrušila.

Odboráři z ČEZ, který byl vyloučen z obou tendrů, vyhrožovali stávkami. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dříve uvedl, že ČEZ by se neměl v současné době zabývat myšlenkami na těžbu uhlí a měl by se soustředit především na elektroenergetiku.

Koncepci privatizace dolů kritizovala Evropská komise. Té se nelíbí, že vláda vyloučila ze soutěže firmy, které podnikají v energetice v sousedních zemích. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana bylo snahou státu omezit takovou konkurenci, kde by bylo riziko, že doly budou uzavřeny. "Nedopustili jsme se žádného sporu s pravidly EU nebo s mezinárodními pravidly," řekl Urban.

Vítězové tendru by měli být známi do konce roku. Očekává se, že prodej podílů by státu mohl vynést čtyři až šest miliard Kč.

Anketa

Měl by stát podle vás vyslyšet sílící kritiku a zastavit privatizaci hnědouhelných dolů?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám