Hlavní obsah

Odbory uvažují o středoevropské železniční stávce

– PRAHA

Odboroví předáci ze zemí takzvaného labského koridoru uvažují o středoevropské železniční stávce. Důvodem jsou neochota národních ekonomik i světové banky harmonizovat podmínky v dopravě a snahy rozdrobit železnici, a tak ji zlikvidovat, řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Proti reformě drah od půlnoci stávkují rakouští železničáři.

Foto: Veronika Botová

Logo knihovny

Článek

Předák nejsilnější české železniční odborové centrály se prý v pondělí setkal s rakouskými, německými, polskými, slovenskými a rumunskými kolegy v Dortmundu. Sešli se tam podle Duška zástupci železničních společností takzvaného labského koridoru. "Všichni si odvezli tento námět do národních odborových svazů, kde ho projednají," uvedl Dušek.

"Budeme mít zájem se co nejdřív sejít s rakouskými a polskými kolegy, kde je situace nejpalčivější," uvedl šéf české odborové centrály. Datum schůzky prý ale ještě nebyl stanoven. Podle Duška existují i úvahy o celoevropské železniční stávce. Hrozit bude v případě, když se nynější přístup k železnici nezmění. "Myslím, že k tomu jednou dojde," uzavřel odborový předák.

Zaměstnanci rakouských drah (ÖBB) zahájili časově neomezenou stávku od dnešní půlnoci. Zcela jí paralyzovali železniční dopravu v zemi. Protest postihl více než milión lidí. Doprava se zkomplikovala i na některých silnicích. Provoz osobních a nákladních vlaků by se podle odborů mohl obnovit tento pátek.

Polští železničáři stávkovat nebudou

Polští železničáři odvolali připravovanou čtvrteční stávku, kterou chtěli protestovat proti chystaným úsporám na železnici. Po jednání s železničními odbory to oznámil polský ministr hospodářství Jerzy Hausner. "Stávka zítra nebude," oznámil Hausner, který je zároveň místopředsedou polské vlády. Dodal, že kabinet s odbory nakonec uzavřel dohodu i o financování regionální dopravy, což byla poslední podmínka železničářů pro ukončení stávky.

Odbory hrozily, že zahájí stávku na celé polské železnici od dnešní půlnoci. Železničáři si stěžovali, že vláda neplní sliby financování železniční dopravy a chtěli po ní více peněz z rozpočtu. V noci na dnešek se vyjednávací výbory odborů, železniční společnosti PKP a vlády dohodly na osmi z devíti požadavků železničářů.

Reklama

Související články

Vlaky v Rakousku kvůli stávce stojí

O půlnoci přestali rakouští železničáři pracovat. Odbory vyhlásily časově neomezenou stávku, protože nesouhlasí s vládními plány na restrukturalizaci...

Výběr článků

Načítám