Hlavní obsah

Odbory Lufthansy přerušily stávku, oznámí plány na pondělí

Palubní personál aerolinek Lufthansa podle plánu přerušil stávku. Bude to však jen krátký návrat k běžnému provozu, protože od pondělí zřejmě budou letušky a stevardi opět stávkovat. Odborový svaz zaměstnanců palubního personálu by měl informace o dalších akcích sdělit během neděle.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za předchozí dva dny musely největší německé aerolinky zrušit přes 800 letů, převážně na krátké vzdálenosti, a stávka postihla 95 tisíc cestujících.

Odbory podle původního plánu chtějí stávkovat až do příštího pátku. Současná stávka by tak byla nejdelší v 60leté historii aerolinek, uvedla agentura Reuters. Stávka se zatím soustředí na Frankfurt nad Mohanem a Düsseldorf, rozšířit by se však mohla i na další letiště.

Odbory se přou s vedením aerolinek o pracovní a mzdové podmínky. Požadují mimo jiné vyplacení jednorázové prémie k platu ve výši 2000 eur (54 200 Kč) všem stevardům a letuškám Lufthansy. Kromě toho žádají zachování stávajícího programu penzijního pojištění, který chce Lufthansa omezit.

Lufthansa se v posledním roce a půl potýkala především se stávkami pilotů, které společnosti způsobily škody v řádu stovek milionů eur. Ztráty z nejnovější stávky zatím Lufthansa nevyčíslila.

Protesty zaměstnanců Lufthansy v posledním roce zesiluje snaha vedení aerolinek o snížení nákladů. Lufthansa se obává, že při zachování současných nákladů nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám