Hlavní obsah

Odboráři z Paskova: Povedeme si šachtu sami

– Ostrava
Právo, Jiří Tomaškovič

Letošní léto je v Moravskoslezském kraji horko víc než jindy. Největší soukromý zaměstnavatel v kraji, těžební společnost OKD, má potíže a potřebuje do konce letošního roku ušetřit 2,6 miliardy korun. Ulevit jí měl prodej Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Ovšem majiteli OKD - společnosti New World Resources (NWR) - se kupce zatím najít nepodařilo. Firma tak bude muset zřejmě šetřit jinde.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

Jednou z variant je postupný útlum provozu šachty. „V případě, že se šachta ve velmi krátké době nepodaří restrukturalizovat či najít jiné řešení, je toto nejpravděpodobnější. Chceme ale zvolit takové řešení, které bude mít nejmenší dopady na společnost, její zaměstnance, celý region i odběratele,“ zdůraznil po úterní schůzce s odboráři generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Odboráři ale mají obavy, že horníci nakonec skončí na úřadu práce bez šance najít nové uplatnění. „Pokud propustí dva a půl tisíce zaměstnanců a více než 500 dalších pracovníků Dolu Paskov, bude to pro tento region obrovský karambol,“ varoval Jiří Zátopek, předseda Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských zaměstnanců OKD (OS THZ OKD).

A sám přispěchal s návrhem, jak důl zachránit: vyčlenit Důl Paskov z OKD a přenechat jeho správu zaměstnancům. „Dokážu si to představit, protože ve vedení šachty je dost lidí, kteří by ji dokázali vést,“ řekl Právu Zátopek. Tuto možnost podle něj nevyloučil ani předseda představenstva NWR Gareth Penny. „V případě, že by přišel ze strany zaměstnanců nebo vedení našeho dolu smysluplný projekt, jak důl provozovat beze ztrát, jsou takovému řešení přístupní,“ uvedl Zátopek.

Jednání s Rusnokem

Pokud se žádný kupec ani jiné řešení na záchranu Dolu Paskov nenajde, hrozí, že k 82 tisícům současným nezaměstnaným v kraji brzy přibydou další tisíce. Na prodej je totiž nejen Důl Paskov či OKK Koksovna, ale také ocelárna Evraz Vítkovice Steel. Kvůli krizi na trhu práce v kraji už krajský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) požádal o schůzku s premiérem Jiřím Rusnokem, setkal se také s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou. „Každopádně je nutné co nejrychleji uzavřít kolektivní smlouvu, aby zaměstnanci, v případě, že dojde k útlumu šachty, měli nějaké jistoty,“ apeloval hejtman.

Kritickou situaci v NWR způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky poklesly o více než 50 procent, stejně tak došlo k výraznému snížení cen u energetického uhlí. Evropa je navíc zaplavována levným uhlím ze zámoří, především z USA, v důsledku těžby břidlicového plynu. Stejně jako OKD bojují o budoucnost černouhelné společnosti v Polsku.

O práci se ale nebojí jen zaměstnanci OKD. Ocelárna Evraz Vítkovice Steel už potřetí za poslední rok zastavila výrobu. Přibližně 250 zaměstnanců nyní vypomáhá na údržbě, nebo je doma s 80 procenty mzdy. „Uhelná krize“ doléhá i na subdodavatelské firmy OKD. Těžaři už začali vypovídat smlouvy s externími dodavateli. Například z VOKD od začátku roku kvůli tomu odešlo už 70 zaměstnanců a dvojnásobek externistů. Potíže mohou mít i další dodavatelské firmy, například karvinský Carbokov či Bastaf.

Reklama

Výběr článků

Načítám