Hlavní obsah

Odboráři prodali Dům odborových svazů na pražském Žižkově

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odbory prodaly Dům odborových svazů (DOS) na pražském Žižkově. V pátek to uvedl člen představenstva Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů (MSDU OS) Karel Sladkovský. Údaje o ceně a novém vlastníkovi zatím nesdělil. Podle zdrojů ČTK se hodnota nemovitosti pohybuje kolem miliardy korun. Soutěž na prodej budovy byla vyhlášena v březnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla na snímku z 15. června 2017.

Článek

Podle informací deníku E15 nemovitost získal Vítězslav Vala, spolumajitel holdingu Siko. Vala chce budovu přetvořit na nájemní byty. Nešlo by o první jeho projekt v této oblasti, stojí už za nájemním projektem Luka Living v Praze.

Odborové svazy už dříve uvedly, že kapacita takzvané kachlíkárny několikanásobně převyšuje současné potřeby odborů, jež využívají pouze 20 procent kancelářské plochy. Náklady spojené s vlastnictvím památkově chráněné budovy jsou podle odborů značné.

O prodeji domu na náměstí Winstona Churchilla bylo rozhodnuto v polovině loňského roku. Odborové svazy, které jsou dosud v DOS v nájmu, budou mít po prodeji dvouletou ochrannou lhůtu pro nalezení nového sídla.

Funkcionalistická památka

Dům odborových svazů, původně palác Všeobecného penzijního ústavu, byl postaven v letech 1932 až 1934 podle návrhu Karla Honzíka a Josefa Havlíčka. Jedná se o významnou funkcionalistickou budovu, která je 52 metrů vysoká.

Charakteristické jsou pro ni keramické desky, jimiž je obložena a podle nichž se vžilo lidové označení budovy kachlíkárna. Budova významně ovlivnila charakter náměstí Winstona Churchilla a architekti okolních budov se jejím vzhledem do značné míry inspirovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám