Hlavní obsah

Od neděle platí nové jízdní řády, železničních spojů přibude

– Praha/Brno • Aktualizováno

Od neděle 9. prosince začne platit nový jízdní řád Českých drah i konkurenčních dopravců Leo Express a RegioJet. Všichni tři dopravci přidávají spoje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U vlaků Českých drah stoupne cena jízdného o 2,5 procenta. Ceny zákaznických nabídek se nezmění, ale přejmenují se. Dráhy také zvýší počet spojů.

„Pokud jde o změnu zákaznických nabídek, tak například jízdenka Sone plus se bude nově jmenovat Skupinová víkendová jízdenka,“ uvedla pro Novinky mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Dále se ČD Promo změní na Akční jízdenku a Sporotiket na Včasnou jízdenku.

Nově by mělo na kolejích jezdit 8463 spojů Českých drah, což je navýšení o 105 vlaků. Dráhy rozšíří expresní spoje mezi Prahou a Brnem, které konkurují autobusům na D1, o jeden pár na tři denně. Od března přibydou i tři nové spoje Pendolino, které budou směřovat do Plzně.

Dopravce dál plánuje zvýšit počet mezinárodních spojů – ty budou jezdit do Varšavy, Vídně, Bratislavy a Budapešti v pravidelných intervalech. Naopak dojde k omezení spojů na méně vytížených úsecích. Více na www.cd.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příjezd vlaku RegioJet do Prahy

RegioJet i Leo zkrátí jízdní dobu z Prahy do Ostravy

Konkurenční RegioJet nabídne 18 spojů denně. „Oproti stávajícímu jízdnímu řádu tak výrazně posilujeme železniční spojení do Českého Těšína a Třince,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Železniční dopravce hodlá zkrátit jízdní dobu mezi Ostravskem a Prahou. „Jízdní doba nejrychlejších spojů bude činit 3 hodiny 18 minut mezi Prahou hlavním nádražím a stanicí Ostrava-Svinov. Navíc v ranní špičce pojedou z Ostravska (Třince) vlaky IC RegioJet do Prahy každou hodinu a po zbytek dne nabídnou spojení v dvouhodinových intervalech,“ sdělil mluvčí. Podobně bude spojení každou hodinu v opačném směru v odpolední špičce.

RegioJet a Student Agency nabídnou spojení Kroměříže s Prahou, a to v kombinaci vlaku RegioJet a autobusu Student Agency s přestupem ve stanici Olomouc hlavní nádraží. Denně bude možné využít osm spojů.

I Leo Express  mění jízdní řád a zvyšuje počet rychlíků Praha - Bohumín ze čtyř na osm. Jízdní doba se zkrátí na tři hodiny a šest minut. Podle mluvčího je to ale jen dočasný jízdní řád, během dalších měsíců spojů přibude.

Reklama

Související témata:

Související články

České dráhy si vlaky D1 Express pochvalují

České dráhy (ČD) jsou spokojené s premiérou vlaků D1 Express, které se ve čtvrtek představily na trati z Brna do Prahy a mají představovat alternativu pro...

Výběr článků

Načítám