Hlavní obsah

Ocelárna Evrazu ve Vítkovicích v lednu obnoví výrobu

Právo, plk
Ostrava

Minimálně na dva měsíce se v lednu rozjede ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě. Důvodem jsou uzavřené dohody o dodávkách surového železa ze společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Článek

Ocelárna se zastavila letos v říjnu, část z 1117 zaměstnanců je od té doby doma a pobírá jen část mzdy. Pozastavení provozu firma zdůvodnila nízkou poptávkou na trhu válcovaných výrobků.

„Termín opětovného rozjezdu dočasně uzavřené ocelárny je stanoven na 3. ledna, za předpokladu, že rozjezdu technologií nebudou bránit například okolnosti dané nepříznivými povětrnostními podmínkami,“ uvedl mluvčí Evrazu Vítkovice Steel Jaromír Krišica. A potvrdil, že dohoda mezi firmou a ArcelorMittalem Ostrava zatím platí pouze pro leden a únor.

„Některá média nedávno uvedla, že nejhezčí vánoční dárek pro zaměstnance ocelárny by byl její rozjezd od ledna. Jsme rádi, že se nám takový dárek podařilo připravit,“ uvedl předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Zatím schází uhlíkové povolenky

Podle něj však firma dosud neobdržela takzvané uhlíkové povolenky potřebné pro provoz ocelárny od ledna 2013. „Podle všech dostupných informací, které k případu máme, stojí za tím odmítavý postoj orgánů Evropské unie, které trvají na svém způsobu řešení. Jeho výsledkem je, bohužel, fakt, že nemáme to, na co mají všechny firmy nárok,“ sdělil Ščuka.

Evraz Vítkovice Steel je součástí ruské skupiny Evraz a zároveň třetí největší českou hutní společností. Vyrábí ocel a válcované produkty. Letos firma propustila zhruba 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám