Hlavní obsah

Obžalovaný manažer Svoboda v ČEZ zůstane

– PRAHA

Manažer energetické společnosti ČEZ Alan Svoboda oznámil, že odstoupí z výkonného výboru skupiny ČEZ. Dále si však ponechá post ředitele divize Obchod. Svoboda tak reagoval na obžalobu ze zneužívání informací v obchodním styku, za níž mu hrozí dva až osm let vězení. Svoboda vinu necítí; podle odborných posudků, které si nechal zpracovat, jsou závěry vyšetřovatelů nepodložené.

Článek

Vyšetřovatelům jde podle Svobody pouze o precedent, který by se měl k soudu dostat i přesto, že není důkazně podložen. Podle nich se má prý vytvořit norma, jak vyšetřovat a soudit podobné případy.

Státní zástupce obžaloval Svobodu v pondělí. Manažer čelí podezření, že při obchodování s akciemi ČEZ zneužil vnitřní informace elektrárenské firmy. Zneužitím informací si podle policie při prodeji akcií ČEZ vydělal 1,6 miliónu korun. Svoboda ale popírá, že by se dopustil nezákonného jednání.

Podezřelou operaci s akciemi údajně uskutečnil prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Také vedení ČEZ je přesvědčeno, že Svoboda při obchodech s cennými papíry zákon neporušil. "Jsme překvapeni, že případ postoupilo zastupitelství soudu, aniž by se objevily nové důkazy.

Podle ČEZu se Svoboda trestného činu nedopustil

Analýzy, které máme k dispozici, totiž potvrzují, že Alan Svoboda se trestného činu nedopustil. Potvrdil to i nově zpracovaný posudek soudního znalce, který jsme obdrželi nedávno," sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Představenstvo se k celému případu vyjádří po výsledku předběžného projednání případu soudem, doplnil.

Podle Kříže Svoboda požádá soud, aby projednal věc v předběžném řízení. Při něm má soud možnost bez přelíčení případ zastavit či vrátit k došetření.

Svoboda údajně na nákupu akcií prodělal

Svoboda se hájí tím, že při dubnovém nákupu akcií v roce 2005 neznal čtvrtletní výsledky, a kdyby chtěl informace zneužít, musel by akcie prodat ihned po zveřejnění čtvrtletních výsledků, a ne až v červnu. Svoboda také tvrdil, že na informacích nevydělal 1,6 miliónu korun, ale že naopak v období do proniknutí zpráv o čtvrtletních výsledcích ČEZ na trh ztratil přes 40 000 korun a jeho ztráta se o několik dní později zvýšila na 200 000 korun.

Podle manažera se týká nákupu 7500 akcií ČEZ v dubnu, těsně před zveřejněním čtvrtletních výsledků elektrárenské firmy, květnového pořízení dalších 10 000 akcií a červnového prodeje tohoto balíku cenných papírů ČEZ.

Všechny obchody s akciemi ČEZ prý nahlásil Komisi pro cenné papíry, která jeho transakce prověřovala. Svoboda již loni poté, co mu vyšetřovatelé sdělili obvinění, odstoupil z představenstva firmy. Ředitelem divize Obchod je od roku 2005. Společnost ČEZ v reakci na Svobodův případ před dvěma roky zpřísnila pravidla nákupu vlastních akcií tak, aby podobné nejasnosti nevznikaly.

Vrcholoví manažeři nyní nemohou obchodovat s cennými papíry společnosti dva týdny před a den po zveřejnění citlivých kurzotvorných informací, jako jsou výsledky hospodaření.

Reklama

Související články

Obviněný manažer se vrací do ČEZ

Obchodní ředitel energetické společnosti ČEZ Alan Svoboda, který kvůli trestnímu stíhání nastoupil v dubnu "nucenou" dovolenou, se vrací na svůj post. Zůstane...

Policie chce obžalovat manažera ČEZ Svobodu

Finanční ředitel ČEZ Alan Svoboda možná kvůli prodeji akcií této elekrárenské společnosti stane před soudem. Policie, která ho viní z trestného činu zneužívání...

Výběr článků

Načítám