Hlavní obsah

Obyvatelé řeckého ostrova zvažují připojení k Rakousku

Atény

Egejský ostrov Ikaria, proslulý mimo jiné dlouhověkostí zdejších obyvatel, prý zvažuje odtržení od Řecka a následné připojení k Rakousku. Své separatistické tendence opírá o konec údajné smlouvy, která prý vypršela po 100 letech toto úterý a umožňuje vyhlásit ostrovu nezávislost, napsala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Ikaria

Článek

Podle řecké strany však taková smlouva neexistuje. Odtržení ostrova by pro řeckou ekonomiku mělo závažné důsledky zejména kvůli ztrátě rybářské oblasti. Na ostrově, který nyní slaví výročí 100 let nezávislosti vybojované na Osmanské říši, se zvažuje konání referenda, ve kterém by voliči rozhodli, jestli tamních přibližně 9000 obyvatel zůstane pod vládou Atén, nebo získá nezávislost.

Separatistické snahy by Řecku mohly zkomplikovat situaci. Vody kolem ostrova Ikaria jsou zvláště důležité pro rybolov a zdejší rybáři se významně podílejí na celkovém objemu řeckého rybího trhu. Ztráta tohoto ostrova by tak měla pro řeckou ekonomiku zasaženou hlubokou krizí vážné následky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ostrov Ikaria

Odborník na mezinárodní právo Franz Leidenmühler z univerzity v Linci by v připojení ostrova k Rakousku neviděl žádný problém. Pokud by s tím Rakousko souhlasilo a prezident by se zástupci ostrova podepsal smlouvu v souladu s mezinárodním právem.

Vídeň by musela také převzít dluhy, jejichž podíl z celkového řeckého zadlužení připadá na Ikarii. Leidenmühler spočítal, že z celkového státního dluhu asi 350 miliard eur (asi 8,8 biliónu korun) by na všechny obyvatele ostrova připadalo téměř 250 miliónů eur (asi 6,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám