Hlavní obsah

Obyčejný dopis zdraží na deset korun

– PRAHA
Novinky, ČTK, znk, maz

Ministerstvo financí (MF) schválilo návrh České pošty (ČP) na zvýšení cen některých služeb v příštím roce. Od ledna tak například poslání obyčejného dopisu zdraží ze 7,50 na deset korun. Zdraží i některé další služby České pošty. Novinkám to potvrdili zástupci pošty i ministerstva financí.

Článek

"Jsme rádi, že MF vyšlo vstříc požadavkům České pošty a že učinilo další krok na cestě k přípravě liberalizovaného trhu," řekl generální ředitel ČP Karel Kratina.

Podle České pošty jsou její služby daleko levnější než v okolních státech. Poslání obyčejného dopisu na Slovensku stojí necelých 13 korun, v Německu pak 27,50.

Podnik také již nechce rozlišovat psaní do 20 gramů a těžší a chce pouze jednu kategorii psaní do 50 gramů, jako je to jinde v EU.

Tarifní změny od 1. ledna
poštovní službasoučasná cena v Kčschválená úprava
obyčejné psaní standardní do 20 gkategorie zrušena
obyčejné psaní standardní do 50 g7,5010,00
doporučené psaní standardní do 20 gkategorie zrušena
doporučené psaní standardní do 50 g22,0026,00
dodejka5,006,00
do vlastních rukou5,006,00
do vlastních rukou výhradně jen adresáta5,006,00
zdroj:ČP

MF také rozhodlo zrušit cenové limity u obyčejných balíků, cenných balíků a poštovních poukázek typu C. Znamená to, že Pošta může u těchto služeb stanovit nové ceny.

"Ministerstvo rozhodlo, že u těchto tří služeb je na trhu již dostatečná konkurence, proto není zapotřebí je dále zachovávat na seznamu poštovních služeb s cenovým limitem," podotkla mluvčí ČP Dita Václavíková.

Česká pošta již podražila ceny u většiny obyčejných zásilek zasílaných do evropských zemí v letošním únoru. U některých leteckých zásilek posílaných mimo Evropu naopak zlevnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká pošta má nového konkurenta

V České republice začne působit nový poštovní operátor - nizozemská TNT Post. Chce konkurovat České poště v doručování adresných zásilek. I přes dosavadní...

Výběr článků

Načítám