Hlavní obsah

Obcím i krajům stoupl přebytek rozpočtu. Málo investovaly

Obce loni hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun. Informovalo o tom v úterý ministerstvo financí. Za čísly stojí i fakt, že kraje i obce investovaly méně, než kolik plánovaly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předloni obce vykázaly přebytek 8,3 miliardy korun a kraje 82 milionů korun.

„Finance obcí a krajů jsou ve skvělé kondici. Jejich hospodaření skončilo již osmým rokem po sobě v přebytku. Za rok 2019 to bylo téměř 32 miliard, což je historicky druhý nejlepší výsledek. Celkové příjmy samospráv dlouhodobě rostou. Na tom mají největší zásluhu daňové příjmy," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Méně příznivou zprávou podle ní jsou ale údaje o investicích samospráv. „Loni sice kraje a obce proinvestovaly dohromady téměř 124 miliard korun, stále to ale bylo o 30 procent méně, než kolik si naplánovaly,” dodala.

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny například penězi ze sdílených daní, mezi které patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje na financování sociálních služeb.

Celkové příjmy územních rozpočtů loni vzrostly o 61,5 miliardy korun na 594,1 miliardy korun. Na růstu se podílely vyšší daňové příjmy. Ty stouply o 25 miliard na 320,2 miliardy korun.

Celkové výdaje územních rozpočtů loni stouply o 38,6 miliardy na 562,4 miliardy korun. Z toho běžné výdaje vzrostly o 38,4 miliardy na 438,5 miliardy korun. Kapitálové výdaje zůstaly zhruba na úrovni předchozího roku, když meziročně stouply o 0,2 miliardy na 123,9 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám