Hlavní obsah

Obchody v Hongkongu přicházejí kvůli protestům o miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstrace v Hongkongu připravily tamější obchodníky o více než dvě miliardy hongkongských dolarů (5,6 miliardy korun). Čína totiž v období svátků nedovolila kvůli protestům skupinové zájezdy turistů z pevniny, píše server BBC.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Policie zasahuje proti demonstrantům v Hongkongu

Článek

Demonstrace na podporu demokracie v Hongkongu se shodou okolností konají během čínského svátku nazvaného Zlatý týden. Ten začal 1. října a během něj míří do Hongkongu za nákupy davy návštěvníků z pevniny.

Hongkong  zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. Kvůli protestům je v pátek uzavřena většina úřadů a zaměstnanci musejí pracovat z domova. [celá zpráva]

Čína proto pozastavila udělování cestovních povolení skupinám turistů a na počátku týdne vyzvala cestovní agentury, aby až do odvolání přestaly organizovat cesty do Hongkongu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce demonstrantů v Hongkongu se shromáždily před úřadem Čchun-jingaVideo: Reuters

Turisté z Číny tvoří asi dvě třetiny všech návštěvníků Hongkongu. Skupinové zájezdy v tomto období představují zhruba desetinu. Právě tyto skupinky ale jezdí nejvíce kvůli nákupům a zaměřují se hlavně na luxusní obchody jako je například Louis Vuitton, Dior Fendi a mnohé další.

„Prodeje luxusního zboží, kosmetiky a trvanlivých potravin dostaly tvrdou ránu,“ uvedl analytik banky ANZ, která zveřejnila výše uvedené odhady ztrát obchodníků.

Protesty se dotkly také restaurací a barů, které zavírají dříve, nebo v případě bezprostředního okolí protestů musely zavřít úplně.

Spojené státy, Velká Británie, Kanada, Itálie, Německo a Austrálie také varovaly své turisty cestující do Hongkongu a radí jim vyhýbat se místům protestů.

Reklama

Související články

Čína slaví výročí, Hongkong vře

Zatímco Čína si ve středu připomíná výročí vyhlášení lidové republiky v roce 1949, tisíce dalších lidí se v Hongkongu přidaly k masovým protestům. Demonstranti...

Výběr článků

Načítám