Hlavní obsah

Obchodníka s akciemi Afin Brokers vyšetřují po Češích i Slováci

BRATISLAVA

Slovenská policie začala vyšetřovat finanční společnost Afin Brokers, která působila i na českém trhu, ale vloni jí Česká národní banka odejmula licenci k obchodování s cennými papíry. Napsaly to slovenské Hospodárské noviny (HN), které se odvolávají na vyjádření Generální prokuratury. Důvodem k vyšetřování se údajně staly stížnosti klientů, že je firma poškodila.

Článek

"Okresní prokuratura Bratislava I zaevidovala trestní oznámení od občana. Bylo zahájeno trestní stíhání za přečin podvodu," řekla mluvčí prokuratury Jana Tökölyová. Obviněn ale prý zatím nikdo nebyl.

Někteří klienti si podle HN stěžovali, že jim zástupci firmy slibovali vysoké výnosy z obchodování s akciemi. Makléři společnosti údajně záměrně nakupovali akcie, když byly na vrcholu, takže klienti kvůli tomu přišli o statisíce až milióny korun.

Afin Brokers: naši klienti jsou spokojení

Afin Brokers se proti obvinění brání. "Vím o jednom trestním oznámení, které bylo podáno na Slovensku. Šlo pravděpodobně o stejnou osobu, která podala trestní oznámení v České republice, tam ale bylo stíhání odloženo, což fakticky znamená, že v trestním stíhání se nebude pokračovat," řekla podle HN Adriana Šklíbová, která vedla organizační složku Afin Brokers na Slovensku. Podle deníku nicméně byla proti odložení stíhání v Česku podána stížnost.

Šklíbová předpokládá, že i na Slovensku bude stíhání zastaveno. "Klienti naší společnosti byli s naší prací spokojeni, o čemž svědčí i to, že za celé toto období jsme měli jen minimální množství reklamací," tvrdí. Zástupci firmy prý nemohli slibovat ani výnosy v rozsahu 20 až 50 procent, HN se ale odvolávají na klienta, kterému prý bylo řečeno, že firma by jeho investici mohla zhodnotit až o polovinu.

Další žaloby jsou na obzoru

Někteří klienti chtějí podle HN podat na Afin Brokers žalobu a vymáhat vložené peníze. "Oni to ale hráli jen na vlastní prospěch. Když jsem to pochopil a žil v naivní naději, uběhla dost dlouhá doba a akcie, které oni nakupovali, šly téměř všechny jen do minusu," postěžoval si klient Afinu Ivan Čaja. S Afin Brokers prý přišel asi o milión korun, i když postupoval při obchodování podle pokynů odborníků Afin Brokers.

ČNB odejmula společnosti Afin Brokers licenci kvůli dlouhodobému porušování pravidel komunikace ve vztahu k zákazníkům a kvůli tomu, že nedostatečně vedla evidenci zákaznického majetku. Afinu se nepodařilo toto rozhodnutí zvrátit ani po podání rozkladu, její jediný akcionář podepsal smlouvu o převodu firmy s obchodníkem s cennými papíry Capital Partners.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám