Hlavní obsah

Obchodní válka se rozhořívá. Čína přestala kupovat americkou sóju

Novinky, tov

Čína během dvou týdnů zrušila nákup 62 690 tun americké sóji. Plodinu se v rámci vyhrocených obchodních vztahů snaží nakupovat všude jinde, informovala agentura Bloomberg. Peking reaguje odvetou za uvalení amerických cel na ocel, hliník a další položky. Obavy z hrozby obchodní války se tak potvrzují.

Foto: Dan Koeck, Reuters

Třídění sójových bobů ve městě Fargo v Severní Dakotě.

Článek

„Cokoliv teď kupují, není z USA,“ řekl Soren Schroder, ředitel největšího zpracovatele olejnatých semen Bunge. „Nakupují boby v Kanadě, a hlavně v Brazílii, ale zcela záměrně nic v USA,“ citovala jej agentura Bloomberg.

Spojené státy uvalily cla na dovoz oceli, hliníku a dalších více než tisíce položek zboží z Číny. Cla prosazoval americký prezident Donald Trump, podle něj má jít o obranu před krádežemi duševního vlastnictví ze strany nejlidnatější země světa.

Čína minulý měsíc v odvetě oznámila uvalení cel mimo jiné na sójové boby z USA. Zatímco trh čekal, až opatření vstoupí v platnost, velcí hráči doufali, že napětí mezi zeměmi opadne a obchody budou pokračovat. To se ale nestalo.

Podle Schrodera je „naprosto jasné“, že Čína kvůli obchodnímu napětí přestala nakupovat sóju v USA, a je otázkou, jak dlouho to bude trvat. Dokud bude vládnout nejistota, zřejmě se situace nezmění, odhadl.

Cla na dovoz hliníku a ocele platí i pro jiné země, některé dostaly dočasnou výjimku. Mezi ty patří také státy Evropské unie. Trump nyní výjimku prodloužil o měsíc do 1. června. Mezitím se chce dohodnout na opatřeních, mezi která mají patřit například kvóty. Ty ale Brusel odmítá a oznámil, že je na případnou obchodní válku připraven. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám