Hlavní obsah

Obchodní válka nabrala rekordních obrátek, varovala WTO

Novinky, tov

Země G20 zavedly podle Světové obchodní organizace (WTO) od poloviny května do poloviny října 40 nových obchodních omezení, která se dotkla obchodu v rekordním objemu 481 miliard dolarů (téměř 11 bilionů korun). Další eskalace obchodní války podle WTO představuje vážnou hrozbu, informovala agentura Reuters.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Šéf WTO Roberto Azevedo na tiskové konferenci v Ženevě

Článek

Nová omezení obchodu byla šestinásobně vyšší než v předchozím období a nejvyšší od roku 2012, kdy WTO začalo obchod G20 sledovat. „Tyto výsledky by měly vyvolat vážné obavy u vlád zemí G20 i celého mezinárodního společenství,“ uvedl šéf WTO Roberto Azevedo.

„Další eskalace (obchodní války) představuje skutečnou hrozbu. Pokud budeme pokračovat tímto směrem, zvýší se ekonomická rizika, včetně potenciálních dopadů na růst, zaměstnanost a vývoj spotřebitelských cen ve světě,“ dodal.

WTO podle něj dělá všechno pro uklidnění situace, ale pro dosažení řešení je potřeba politická vůle a iniciativa G20, jejíž lídři se sejdou v Argentině příští týden.

Obchodní válku do velké míry odstartovala politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, který už ve volební kampani slíbil chránit domácí trh a americká pracovní místa, i když někteří ekonomové upozorňovali, že ochranářská opatření mohou mít opačný efekt. Na zavádění cel a omezení obchodu v odvetě reagovaly další země a uskupení světa, jako například Čína, Kanada nebo Evropská unie.

G20 je skupina největší ekonomik světa představovaná ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 států a jednoho zástupce EU.

Reklama

Související články

Trumpova cla na auta by bolela i Česko

Americký prezident Donald Trump hrozí uvalením 25procentního cla na dovoz aut z EU. Podle ekonomů by opatření mohlo ohrozit necelého půl procenta českého HDP,...

Výběr článků

Načítám