Hlavní obsah

Obchodní řetězce ignorovaly schůzku s ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfové obchodních řetězců ve středu nepřišli na avizované jednání s ministry zemědělství, financí a průmyslu. Tématem měla být politika řetězců vůči jejich dodavatelům. Ti si stěžují, že řetězce stlačují ceny výrobků dolů a prodávají je pod náklady. Dodavatelé tak na tom tratí, naopak zákaznící na tom vydělají.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Jediným řetězcem, jehož zástupce na jednání přišel, byla Delvita. Ostatní po Svazu obchodu a cestovního ruchu, který řetězce reprezentuje, vzkázaly, že jim vadí mlhavé téma jednání a také fakt, že samotný Svaz nebyl na jednání přizván. Podle mluvčího ministerstva zemědělství ale nikomu nebyl přístup odmítnut.

Řetězcům Makro, Ahold, Tesco, Carrefour a Globus vadí i to, že ministři setkání svolali narychlo a avizovali ho v médiích, aniž by se řetězců zeptali, zda na takovou schůzku přijdou a mají vůbec chuť o námitkách dodavatelů jednat. Přílišné snižování cen bylo schováno pod téma "Úloha maloobchodní sféry v národním hospodářství ČR jako nového člena Evropské unie."

Palas je zklamaný

"Nás velmi mrzí, že řetězce odmítly komunikovat, byť byly na schůzku pozvány. Vnímáme to jako zvláštní postup z jejich strany. My jsme chtěli říct určité připomínky, které k nám přicházejí ze strany zpracovatelů, zákazníků," řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas.

"Je velmi neslušné, až skandální, přijmout pozvání od tří ministrů a v den schůzky se omluvit," uvedl Severa. Řetězce však tvrdí, že dopis s omluvou doručily už v úterý a ministr tak mohl vědět, že na pracovní snídani nedorazí.

Ministerstvo zemědělství navíc tvrdí, že samy řetězce původně o schůzku projevily zájem. Resort jich nejprve oslovil pět, poté se samy přihlásily i další.

Někteří obchodníci v tuzemsku chovají tak, jak by si to ve svých mateřských zemích nedovolily, řekl Severa. "Jednání jsme považovali za lepší způsob, než řešit zmíněné problémy tvrdším způsobem prostřednictvím zákonů nebo jiných forem," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám