Hlavní obsah

Obchodní dohoda EU s USA nebude, spekuluje francouzský premiér

Paříž

Francouzský premiér Manuel Valls soudí, že dohoda o volném obchodu mezi EU a Spojenými státy, známá jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP), nemůže být uzavřena. Jednání o dohodě, která by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě, podle Vallse „nejdou tím správným směrem”.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Žádná dohoda o volném obchodu nesmí být uzavřena, pokud nerespektuje zájmy unie. Evropa musí trvat na svém. Francie na to dohlédne,” řekl podle agentury AFP socialistický předseda vlády v projevu k příznivcům strany na severu země.

Zastánci smlouvy TTIP, vyjednávané v tajnosti od poloviny roku 2013, tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - mimo jiné kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí.

Británie, jejíž voliči rozhodli o odchodu z EU, byla silným zastáncem TTIP.

Spojené státy po čtvrtečním britském referendu, které rozhodlo o odchodu země z EU, uvedly, že vůle dohodu uzavřít je nadále silná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám