Hlavní obsah

Obavy z výpadku dodávek z Íránu kvůli sankcím rekordně zdražují ceny ropy

Ceny ropy v pátek pokračovaly v růstu kvůli obavám z dopadu amerických sankcí, které začnou platit 4. listopadu. Sankce se budou týkat všech firem, které by odebíraly íránskou ropu. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se vyšplhala na 74,31 dolaru za barel, nejvýše od listopadu 2014. Severomořská ropa Brent se blížila k hranici 80 dolarů za barel.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Petrochemický komplex v Íránu

Článek

Írán je pátým největším producentem ropy na světě, v současnosti těží kolem 4,7 miliónu barelů denně. Na celosvětové produkci se tak podílí téměř pěti procenty.

Spojené státy chtějí zastavit vývoz ropy z Íránu, aby připravily Teherán o důležitý zdroj financí. Řada analytiků a investorů se domnívá, že snaha o přísné prosazování amerických sankcí vůči Íránu povede ke snížení dodávek a tedy zdražení ropy. Jenže ropa začala zdražovat už teď z pouhé obavy z budoucího vývoje.

Kolem 16:30 SELČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 1,7 procenta na 79,15 dolaru za barel. Ropa WTI si ve stejnou dobou připisovala zhruba procento na 74,20 dolaru za barel.

Některé společnosti, například rakouská OMV, již avizovaly, že sankce budou respektovat. Podle deníku Die Presse přitom v loňském roce rakouská společnost dovezla íránskou ropu za 100 miliónů eur (2,6 miliardy korun), což odpovídá zhruba čtyřem procentům celkového dovozu ropy do země.

Výpadky se zřejmě nepodaří kompenzovat

Spojené státy doufají, že výpadek dodávek z Íránu bude kompenzovat vyšší těžba v ostatních členech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a v Rusku. Postup USA proti Íránu však přichází v době, kdy se poptávka po ropě zvyšuje a kdy mají na dodávky negativní vliv neplánované výpadky v Kanadě, Libyi a Venezuele.

„Je čím dál jasnější, že pro Saúdskou Arábii a Rusko bude obtížné vykompenzovat potenciální výpadky v těžbě ropy,” uvedl jeden z analytiků společnosti Interfax Energy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám