Hlavní obsah

Obama navrhne milionářskou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pondělí jako součást opatření na snížení rozpočtového deficitu navrhne vyšší zdanění osob s ročním příjmem přesahujícím jeden milión dolarů (zhruba 17,7 miliónu korun). Podle agentury Reuters jde o populistický krok, jenž má oslovit voliče Demokratické strany před příštím volebním rokem.

Článek

Takzvaná "Buffetova daň" bude součástí návrhů, které chce Obama předložit Kongresu a které mají během deseti let přinést úspory ve výši až tří biliónů dolarů. Podle Reuters by však nová daň velké příjmy nepřinesla.

Označení "Buffetova daň" odkazuje na miliardáře Warrena Buffetta, jenž letos sám napsal, že bohatí lidé jako je on často odvádí na daních méně než jeho podřízení. Zdůraznil, že si může dovolit odvádět státu víc.

Obama svá doporučení přednese v Bílém domě v pondělí v 16:30 SELČ. Předpokládá se, že půjde jak o návrhy na zvýšení příjmů, tak omezení výdajů.

Doporučení však mohou v Kongresu narazit, neboť Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni, kteří odmítají podporovat zvyšování daní. Mezi už dříve zveřejněnými návrhy je Obamův plán podpořit trh práce částkou 447 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám