Hlavní obsah

O nemocenskou přišlo loni 5000 lidí

Praha

O celou nemocenskou nebo její část přišlo loni 5131 lidí, kteří nedodrželi léčebný režim. Porušení zjistili kontroloři České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). V roce 2007 o nemocenskou nebo její část přišlo přes 7000 lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kontroloři ČSSZ loni provedli celkem 190 926 kontrol, to je podle Buraňové o 86 188 méně než v roce 2007. Řekla to mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Nejvíce kontrol, celkem 36 526, jich pracovníci ČSSZ provedli v Praze, na opačném konci žebříčku se s 3374 kontrolami umístil kraj Vysočina. Loni průměrná doba trvání jednoho případu pracovní neschopnosti vzrostla na 39,5 dne ze 35,11 dne v roce 2007.

Naopak výrazně poklesl počet pracovníků, kteří podle kontroly porušili léčebný režim. Zatímco v roce 2007 jich ČSSZ zaznamenala 10 312, loni to bylo pouze 6851 případů. Kromě snížení a odebrání nemocenské může správa pracovní neschopnost ukončit. Loni se tak rozhodla v téměř 2900 případech. O rok dříve ukončila téměř 3300 pracovních neschopností.

Kvůli zavedení vládní reformy lidé loni od ledna do konce června nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky. Ústavní soud poté tuto praxi zrušil. Z rozhodnutí ministerstva práce lidé proto v červenci a srpnu pobírali i v prvních třech dnech nemoci 60 procent základu příjmu stejně jako od čtvrtého dne nemoci.

Od září poté zaměstnanci měli v prvních třech dnech nemoci nárok na 25 procent vyměřovacího základu. Letos od ledna v prvních třech dnech nemoci opět žádné náhrady nejsou; až do 14. dne nemoci poté nemocenskou zaměstnancům platí zaměstnavatelé.

Kontroloři správy sociálního zabezpečení se proto nyní zaměřují na ty zaměstnance, kteří jsou nemocní déle než dva týdny. "Zákon zvlášť neupravuje provádění kontroly v prvních třech dnech," uvedla Buraňová. Zaměstnavatelé mohou po jejich uplynutí své zaměstnance v prvních dvou týdnech trvání nemoci kontrolovat sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám