Hlavní obsah

O dotace z EU bude možné žádat přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podání žádosti o evropské dotace má být jednodušší než v minulosti. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek představil tzv. unifikovanou žádost, pomocí které budou moci zájemci o peníze z fondů EU, podnikatelé i veřejná správa, přihlásit svůj projekt. Systém má být spuštěn nejpozději 15. září.

Článek

Formulář, který má být pro všechny operační programy stejný, naleznou zájemci na internetových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. Položky, které jsou specifické pro konkrétní program, pak budou zřetelně označeny. Pokud podnikatel nebo veřejná instituce odešle jednu žádost do kteréhokoli programu, aplikace ho automaticky zařadí do registru. Při další žádosti do jakéhokoli programu již nebude třeba formulář znovu vyplňovat.

Žadatel se také do dvou dnů dozví, zda je třeba, aby některé údaje upřesnil či doplnil. Administrátor ho rovněž upozorní, že poslal svůj projekt do špatného programu.

Operačních programů je celkem 24 a jsou rozděleny podle jednotlivých sektorů či oblastí. Právě za vysoký počet operačních programů si Česko vysloužilo kritiku od Evropské komise. Unifikovaná žádost má podle Čunka orientaci v programech usnadnit. V minulém období bylo pět programů, každý ovšem s odlišnou žádostí, upozornil Čunek.

Brusel dosud neschválil operační programy

České operační programy dosud nebyly schváleny v Bruselu. První z nich mají být podle posledních informací pravděpodobně schváleny na přelomu září a října, poslední možná až v příštím roce.

Český Národní strategický referenční rámec (NSRR), který umožní v letech 2007 - 2013 čerpání dotací ve výši 26,7 miliardy eur (750 miliard Kč), schválila Evropská komise teprve koncem července. Téměř 80 procent prostředků je vyčleněno na tematické operační programy, například na infrastrukturu, životní prostředí, podnikání a inovace či na výzkum a vývoj. Zbývajících 20 procent bude věnováno na regionální projekty a na přeshraniční a mezinárodní spolupráci.

Reklama

Související témata:

Související články

Schváleno. Česko peníze z Evropské unie dostane

Evropská komise v pátek schválila český plán na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013 zvaný Národní strategický referenční rámec (NSRR). ČR může...

Výběr článků

Načítám