Hlavní obsah

O bydlení rozhodují ženy, muži zase častěji platí

– Praha
Novinky, pit

O investicích do bydlení rozhodují častěji ženy, muži naopak častěji platí. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM/MARK, který si zadal portál Hypoindex.cz. Výsledky průzkum opírá mimo jiné o zjištění, že vedoucí roli svého protějšku přiznalo 13,3 % mužů, ale pouze 2,8 % žen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V praxi jsou to právě muži, kdo častěji na společném jednání k investici do bydlení ustoupí názoru své manželky či přítelkyně. S nadsázkou tak lze praxi shrnout tak, že ačkoli muži o bydlení nerozhodují, platí ho,“ uvedl Filip Zadražil, finanční poradce společnosti Fincentrum.

Do bydlení mluví i rodiče

Za hlavního plátce výdajů na bydlení označilo podle výzkumu sebe sama 68 % mužů a svou partnerku 21,6 % mužů. U něžného pohlaví to bylo půl na půl. Ženy ukázaly na sebe coby hlavního plátce investic do bydlení ve 42,1 % případů, na svého partnera ve 42,7 % případů.

Podle interpretace zadavatelů tedy platí bydlení častěji muži. Jedním z důvodů je podle finanční poradkyně společnosti Fincentrum Leony Lemonové plánování rodiny. "Klienti si uvědomují, že v době rodičovské dovolené příjmy ženy významně poklesnou, a proto volí rovnou jako hlavního plátce těchto investic muže,“ připomíná Lemonová.

Respondenti ve věku 18 až 29 let také velmi často přiznávají, že o jejich bydlení rozhodují (29,1 %) a zároveň jej i platí (31,6 %) jejich rodiče. Ačkoli s rostoucím věkem význam rodičů v otázkách bydlení rychle klesá, ještě ve věkové kategorii 45 až 59 let lze najít respondenty, u kterých rodiče o bydlení rozhodují (1,6 %) nebo jej platí (1,4 %).

Anketa

Kdo ve vaší domácnosti financuje bydlení?
muž
42,1 %
žena
13 %
o náklady se dělíme
44,9 %
Celkem hlasovalo 2506 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám