Hlavní obsah

Novým guvernérem ČNB bude Rusnok, potvrdil Zeman

Aktualizováno

Miroslava Singera v čele České národní banky (ČNB) vystřídá Jiří Rusnok. V úterý to potvrdil prezident Miloš Zeman poté, co novými členy Bankovní rady ČNB jmenoval Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a Jiří Rusnok

Článek

"U jmenování nových členů bankovní rady jsem se snažil o několik věcí. Tou první a nejdůležitější byla odbornost, která se nemusí vázat na názory prezidenta," uvedl Zeman. Druhým důvodem je podle něj to, že by rada měla být sestavena tak, aby v ní byli jak praktici, tak i makroekonomové.

"A konečně třetí důvod, který otevřeně přiznávám, spočívá v tom, že Jiří Rusnok, kterého za několik dní budu jmenovat guvernérem, by neměl být jako kůl v plotě, ale měl by mít alespoň dva spolupracovníky, kteří přibližně sdílejí jeho názory," dodal prezident.

Prezident už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje 25. května.

Zeman je odpůrcem intervencí proti koruně, Rusnok ale podle posledních prohlášení předpokládá jejich ukončení až kolem poloviny roku 2017, jak se na posledním zasedání shodla bankovní rada.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval 17. května v Praze Tomáše Nidetzkého členem Bankovní rady České národní banky na šestileté funkční období.

V bankovní radě noví členové nahradí od července guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka. Singerovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Znají se už z ING

Benda je nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Vojtěcha Bendu členem Bankovní rady ČNB.

"Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING a jejich jmenování tak naznačuje, že prezident Zeman v tomto ohledu dává Jiřímu Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Zároveň upozornil, že Benda v minulosti patřil mezi kritiky intervenčního režimu a názory Nidetzkého nejsou známé. "V tuto chvíli se ale nedomnívám, že by nová jména přinesla prudkou změnu v politice slabé koruny," dodal.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok poskytl v úterý 15. října 2013 rozhovor deníku Právo

Ani jeden z nově jmenovaných nebude podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy pro finanční trhy nepříjemným překvapením. "Jde o osoby, které jsou v odborných kruzích považovány za kredibilní profesionály, přičemž se nejedná o žádné neřízené střely. To pravděpodobně při jejich nominaci hrálo také nezanedbatelnou roli," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám