Hlavní obsah

Nový majitel Unipetrolu jedná o fúzi se společností MOL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polská společnost PKN Orlen jedná o fúzi s maďarským ropným a plynárenským gigantem MOL. Rychlá privatizace českého Unipetrolu, jehož státní podíl PKN kupuje, fúzi jen urychlí.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Současné jednání o strategické spolupráci PKN a MOL dává záruky, že k fúzi dojde," řekl v úterý viceprezident PKN Orlen Slawomir Golonka. Pokud by se obě firmy sloučily, vznikla by jedna z největších firem na zpracování ropy ve střední Evropě. Tržní hodnota obou společností je teď asi sedm miliard eur.

PKN Orlen je největším zpracovatelem a distributorem pohonných hmot na polském trhu. Loni vstoupil do Německa, když od britské BP koupil téměř 500 čerpacích stanic v zemi. Toto převzetí bylo první velkou zahraniční akvizicí PKN.

Ropná a plynárenská společnost MOL je na maďarském trhu jedničkou podle výše tržeb. Vlastní slovenskou rafinerii Slovnaft a pětadvacetiprocentní podíl v chorvatské ropné firmě INA.

PKN zaplatí Unipetrol ze svého

Unipetrol bude PKN platit ze svých vlastních prostředků, i když jeho partnery v privatizaci byly společnosti Agrofert a ConocoPhillips. S těmito společnostmi chce závazky vyrovnat až později.

Polská PKN v tendru na koupi státního podílu ve skupině Unipetrol zvítězila minulý týden. Jako jediná z uchazečů podala závaznou nabídku. Za 63 % Unipetrolu včetně jeho pohledávek nabídla 13,05 miliardy korun. Do kdy za Unipetrol zaplatí nechce firma zveřejnit.

Podle ministerstva financí Bohuslava Sobtoky by stát měl peníze dostat během několika příštích měsíců. Bude z nich těžit hlavně Státní fond dopravní infrastruktury a část by jich měla být určena na likvidaci ekologických škod.

Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Evropská komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám