Hlavní obsah

Nový čínský vir: Akcie výrobců léků rostou, aerolinek klesají

Novinky, tov

Akcie čínských farmaceutických firem v úterý prudce posílily kvůli obavám z šíření nového viru. Asijské burzy jinak celkově ztrácejí, oslabují hlavně akcie aerolinek a firem z oboru cestovního ruchu, upozornil server BBC.

Foto: China Daily, Reuters

Číňané se obávají nového koronaviru. V řadě lékáren došly masky na obličej.

Článek

Akcie nejméně tří velkých farmaceutických firem na burzách v Šanghaji i Šen-čenu posílily o 10 procent, což je denní povolené maximum. O desetinu posílily také akcie výrobců ochranných roušek Tianjin Teda a Shanghai Dragon. Řada lékáren v Číně hlásí, že má roušky vyprodané.

Na druhou stranu ztrácejí akcie aerolinek či hotelových řetězců. Air China přišly o více než tři procenta a propad z pondělí prohloubily i třeba akcie hotelové skupiny BTG.

Záhadný virus, který v Číně způsobil epidemii zápalu plic, se začíná šířit za hranice

Svět

Většina indexů asijských burz je v červených číslech. Hlavní index šanghajské burzy ztrácel 1,4 procenta, burza v Hongkongu padala dokonce o 2,8 procenta.

Investoři podle BBC reagují na potvrzení přenosu nového koronaviru z člověka na člověka. Počet nakažených se o víkendu ztrojnásobil.

Koronavirus z Wu-chanu se přenáší z člověka na člověka. Už má čtyři oběti

Svět

Na zápal plic v souvislosti s málo prozkoumaným druhem koronaviru zemřel v Číně již čtvrtý člověk. S odvoláním na zdravotnické úřady ve městě Wu-chan na východě Číny o tom v úterý informovala agentura Reuters.

V pondělí čínské úřady oznámily, že počet potvrzených případů zápalu plic způsobených novým koronavirem přesahuje dvě stě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám