Hlavní obsah

Noví členové EU se musí zbavit zásob cukru, pokuty nedostanou

BRUSEL

Některé nové členské státy EU mají do konce listopadu čas, aby se zbavily přebytečných zásob cukru, které nahromadily před svým loňským vstupem do EU. Unie původně chtěla Estonsko, Lotyšsko, Maltu, Kypr a Slovensko pokutovat. ČR nadbytečné zásoby cukru neměla, je však na jiném seznamu a hrozí jí pokuta až 3 miliardy korun.

Článek

"Firmy disponující přebytečnými zásobami mají do 30. listopadu čas, aby je odstranily, a úřady pěti zemí musejí do 31. března 2006 jejich odstranění doložit," uvedla komise ve sdělení.

Rozhodnutí se zatím týká pouze cukru, nikoliv dalších zemědělských výrobků, za něž hrozí pokuta i České republice. České ministerstvo zemědělství však existenci spekulativních zásob popírá. "Na rozhodnutí o dalších komoditách je třeba vyčkat. Všechna čísla jsou dosud předběžná a ještě se ověřují," řekl mluvčí komisařky pro zemědělství Michael Mann.

Pokud se země do konce listopadu přebytečných zásob nezbaví, dostanou od EK pokutu. Přebytečný cukr lze podle komise například přeměnit na biopaliva, zkrmit či vyvézt bez exportních dotací.

Novým členům hrozily pokuty stamiliónů eur

Podle neoficiálních informací hrozily vládám deseti nových členských zemí pokuty v celkové výši 465 miliónů eur za hromadění zásob před vstupem do EU. Nešlo jen o cukr. Druhá nejvyšší částka po Polsku, podle předběžného návrhu zhruba 100 miliónů eur, se údajně týkala České republiky. Podle zprávy komise měla mít ČR velké zásoby většinu druhů masa, sušeného mléka, obilovin, rýže a také ovoce a zeleniny.

Státy, které se měly předzásobit cukrem, protože hrozilo, že po vstupu do EU vzrostou jeho ceny, argumentovaly před EK tím, že na jaře je tradiční sezóna zavařování, a cukru je proto na trhu potřeba hodně. Pokuty ale spíš nedostaly kvůli tomu, že komise nechtěla kazit výročí 1. roku vstupu těchto zemí do EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám