Hlavní obsah

Nové bloky jaderné elektrárny mohou postavit firmy z Česka

Právo, ČTK, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se energetická skupina ČEZ rozhodne postavit v ČR nové jaderné zdroje, jsou české firmy podle odborníků schopny vyrobit klíčové jaderné technologie. ČEZ o výstavbě nových jaderných zdrojů uvažuje, má o tom rozhodnout ještě letos. V úvahu přichází například rozšíření Jaderné elektrárny Temelín.

Článek

"Informovali jsme se ve firmách, které se v minulosti podílely na československém a posléze českém jaderném programu. Klíčová zařízení jako reaktorovou nádobu, parogenerátory a samozřejmě turbíny a generátory mohou v plzeňské Škodovce, respektive ve Vítkovicích vyrábět i nyní," řekl náměstek ředitele Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy Jiří Žďárek.

Dodal, že šance českých firem zvyšuje to, že v případě stavby nových jaderných bloků by se zřejmě zvolil projekt temelínských reaktorů VVER-1000. "Má značný perspektivní technologický i výrobní potenciál," podotkl Žďárek. Projekt podle něj počítá s využitím řídicího systému, které pro temelínskou jadernou elektrárnu dodala americká společnosti Westinghouse.

V Československu a České republice bylo dosud vyrobeno 21 reaktorů typu VVER-440 a VVER-1000 pro české i zahraniční jaderné elektrárny. "Oba typy jaderných bloků vycházejí z ruského projektu, byly však v Československu důkladně přepracovány a naše firmy se na dodávkách technologií podílely zhruba z 95 procent," uvedl Žďárek.

Škoda Alliance soutěží o dodávku za 100 mld

Česká Škoda Alliance se nyní přihlásila se dvěma modernizovanými tisícimegawattovými bloky do soutěže o dostavbu bulharské jaderné elektrárny v podunajském Belene v hodnotě kolem 3,5 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun).

Jejím soupeřem bude ruská obchodní společnost Atomstrojexport. První blok v Belene by se měl začít spouštět v roce 2010 či 2011, druhý o zhruba pět let později.

Většina současných hnědouhelných elektráren ČEZ pochází z konce 60. a počátku 70. let minulého století. Před deseti lety byly odsířeny a modernizací firma prodloužila jejich životnost až o 15 let. Některým z nich však končí životnost zhruba za deset let. ČEZ tak musí buď postavit nové zdroje, nebo některé rekonstruovat.Do uhelných elektráren firma plánuje investovat v příští dekádě až 100 miliard korun.

Budování dalších reaktorů podporují také rozhodující politici jak z vládní ČSSD, tak z opozice, pro je i vedení Mezinárodní energetické agentury. Proti novým reaktorům jsou hlavně rakouské a bavorské ekologické organizace.

Reklama

Související články

První blok Temelína je zkolaudován

Jihočeský krajský úřad vydal ve čtvrtek kolaudační rozhodnutí na první blok Jaderné elektrárny Temelín a tím dal oficiální povolení k jeho běžnému provozu....

Výběr článků

Načítám