Hlavní obsah

Nová slovenská vláda možná odmítne půjčku Řecku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Část slovenské pravice před volbami jednoznačně odmítala půjčku Řecku. Koaliční jednání jsou momentálně v plném proudu, ale není vyloučeno, že nová pravicová vláda slíbenou půjčkou Řecku odmítne.

Článek

Pravice tvrdí, že slovenská ekonomika je v mnohem horším stavu, než to před volbami prezentoval premiér Robert Fico. Chce přezkoumat veřejné projekty na výstavbu dálnic a avizuje úsporná opatření. Za této situace by byla podle pravice půjčka Řecku nemyslitelná.

Navíc, Slovensko by si na půjčku ve výši 816 milionů eur (asi 21 miliard Kč) muselo vzít úvěr. Případné odmítnutí finanční pomoci by však utrpěla pověst Slovenska, jako stabilního člena Evropské unie a eurozóny.

Půjčku Řecku před volbami obhajovalo Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). „Z našeho pohledu je to nevítané, ale nevyhnutelné řešení,“ uvedl předseda KDH Ján Figeľ.

Peníze pro Řecko před volbami odmítala nejsilnější pravicová strana Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) a strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka. „Je to nehoráznost. To by nebyla žádná solidarita. Ta by byla, kdyby šla pomoc od bohatých chudým. Tady je to naopak. My máme půjčovat Řecku, kde mají tři krát vyšší platy, čtyřnásobně vyšší důchody a stoměsíční dostupné,“ řekl Sulík v rozhovoru pro Právo.

Reklama

Související články

Německo pomoc Řecku poskytne, rozhodl soud

Německý nejvyšší soud v sobotu zamítl žádost skupiny akademiků, aby zablokoval pomoc pro Řecko. Německo má v příštích třech letech v rámci širší pomoci od...

MMF schválil poskytnutí úvěru pro Řecko

Výkonný výbor Mezinárodního měnového fondu na svém mimořádném zasedání schválil poskytnutí úvěru zadluženému Řecku v objemu 30 miliard eur (775,65 miliardy...

Němci schválili příspěvek k záchraně eura

Příspěvek Německa k záchrannému plánu pro země eura za 750 miliard eur (19,3 biliónu Kč) v pátek schválila i Spolková rada, horní komora parlamentu. Zákon,...

Výběr článků

Načítám