Hlavní obsah

Nová móda v Británii: bydlet ve východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří Britové, kteří jsou naštvaní předraženými městy a přecpanými dopravními prostředky ve své zemi, se stěhují např. do zemí východní Evropy nebo do Španělska, kde jsou životní náklady mnohonásobně nižší než ve Velké Británii, ale zároveň do své země dojíždějí každý týden za prací.

Článek

Důvodem pro "dojíždění do práce letadlem" je i to, že ve většině zemí EU si Britové pořídí bydlení, jídlo i oblečení levněji než ve své zemi. K snadnějšímu dojíždění přispívají i levné letenky, možnost pružné pracovní doby, či práce z domu přes internet. Britům se také v jiných zemích EU líbí lepší doprava, klima, zdravotnictví či vzdělávací systém.

"Dojíždění z Prahy je velmi jednoduché," říká spisovatel Tim z Londýna a dodává: "Životní styl v Praze je fantastický, jako spisovatel posílám svému editorovi články a příležitostně jezdím do Londýna na schůzky. Důležité je, že díky životu v Praze můžu pracovat jako spisovatel, protože v Londýně bych se tím neuživil, nebo žil na hranici chudoby."

Nejvíce Britů dojíždí z Barcelony, dalšími oblíbenými městy jsou Palma (Mallorca), Marrrakech (Maroko), Dubrovník (Chorvatsko), Faro (Portugalsko), Alicante (Španělsko), Verona (Itálie), Talin (Estonsko), Pula (Chorvatsko) a Valencie (Španělsko). Odborníci předpovídají, že v roce 2016 bude ve Velké Británii pracovat 1,5 miliónu Britů, kteří budou žít za mořem a do Velké Británie za prací dojíždět.

Rychlejší cestování

Obrovskou výhodu pro takovýto životní styl jsou levné letenky, např. letenka objednaná v předstihu stojí z Londýna do Barcelony pouze 16 liber (asi 640 korun). Ve Velké Británii jsou na obzoru také nové technologie, které odbaví cestujícíc na letišti mnohem rychleji. Připravuje se pas, který bude mít podobu karty, kterou cestující jen projede terminálem a bude odbaven.

Dojíždějící Britové nepoužívají jen letadlo, ale jezdí i vlakem Eurostar, který spojuje Velkou Británii s Francii a Belgií, např. z francouzského města Lilly bude příští rok, kdy bude zprovozněna rychlejší trať, trvat cesta do Londýna jen 80 minut.

Většina dojíždějících pracuje v Británii čtyři dny v týdnu a na víkendy létá domů za moře. Nejvíce takovýchto dojíždějících je z řad právníků, designérů a lidí, kteří pracují na internetu.  Místo výkonu práce bude do budoucna čím dál tím měně významné, lidé si i z domu mohou pomocí internetu a mobilu vytvořit tzv. virtuální kancelář.

Reklama

Výběr článků

Načítám